Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 ianuarie 2015

Activitati culturale 28.01.2015 (Vrajitorul din Oz)

28.01.2015   VRĂJITORUL DIN OZ  – LYMAN FRANK BAUM

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume povestea "Vrăjitorul din Oz" de Lyman Frank Baum. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a V-a.






Lyman Frank Baum s-a născut pe 15 mai 1856 la Chittenango, statul New York. Aparţinând unei familii înstărite, a avut parte de o copilărie fericită. "Vrăjitorul din Oz" a apărut în 1900, la 15 mai. A devenit un succes peste noapte, Baum fiind identificat cu Oz. De aici n-a mai fost decât un pas până la publicarea altor scrieri: "Ozma din Oz", "Drumul spre Oz" etc., dar capodopera sa rămâne "Vrăjitorul din Oz", care este probabil şi cea mai renumită povestire din literatura americană. Scriitorul a încetat din viaţă pe 6 mai 1919, la Ozcot, resedinţa sa din Hollywood.
"Vrăjitorul din Oz" este povestea simpaticei Dorothea, luată pe sus de o tornadă, împreună cu Toto, căţeluşul ei, şi căsuţa lor din Kansas, dusă pe tărâmul fantastic al lui Oz.  Lumea presărată cu Munchinezi jucăuşi, păduri fermecate, căsuţe din porţelan şi vrăjitoare îi pune la numeroase încercări pe Dorothy şi pe noii ei tovarăşi de drum: Sperie-Ciori, Omul de Tinichea şi Leul cel fricos. Însă călătorii sunt foarte hotărâţi: vor să ajungă la Cetatea de Smarald şi să-l cunoască pe Marele Vrăjitor. Dar cine este Oz şi ce poate face el pentru musafirii temerari?


Surse: ro.wikipedia.org;  www.libris.ro;  pustoaicaciteste.wordpress.com; 

luni, 26 ianuarie 2015

Activitati educative 26.01.2015 (Jocul pe calculator)

26.01.2015   SERVICII LA BIBLIOTECĂ

JOCUL PE CALCULATOR

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, începând cu 1 iulie 2014, BIBLIOTECA “NICOLAE IORGA” a iniţiat servicii noi de bibliotecă.
Astăzi, luni – 26.01.2015, în cadrul serviciului „Jocul pe calculator” am jucat diverse jocuri de cultură generală şi alte jocuri distractive. Cu drag vă aştept, în număr cât mai mare, la joacă în fiecare luni de la ora 15,00!







duminică, 25 ianuarie 2015

Activitati culturale 25.01.2015 (Unirea Principatelor)

25.01.2015  UNIREA PRINCIPATELOR

EXPOZIŢIE DE CARTE

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, astăzi data de mai sus, am organizat o expoziţie de carte la sediul bibliotecii  intitulată „UNIREA PRINCIPATELOR”.


Ziua de 24 ianuarie se înscrie pentru totdeauna în istoria patriei ca "Ziua renaşterii naţionale". Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918.



Surse: ro.wikipedia.org; 

miercuri, 21 ianuarie 2015

Activitati culturale 21.01.2015 (Robin Hood)

21.01.2015   ROBIN HOOD – HENRY GILBERT

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume romanul „Robin Hood” de Henry Gilbert. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VIII-a.






Henry Gilbert s-a născut pe 26 septembrie 1868 la Somerville, Massachusetts, SUA. Numele lui complet este Henry Franklin Belknap Gilbert. A urmat cursurile Conservatorului din New England. După absolvirea Conservatorului, s-a orientat însă către afaceri. Abia după 1900 revine la prima dragoste, muzica, fiind captivat de folclor, în general, de cel sud-american, în special.
Henry Gilbert este cunoscut pe plan mondial şi pentru activitatea sa ca muzician. Operele sale de seamă sunt: "Dansul din Congo", "Uvertura comică inspirată de negri", "Rapsodia negrilor".
Ca scriitor, s-a remarcat datorită lucrărilor pentru copii: Robin Hood şi Cavalerii Regelui Arthur: Povestea rescrisă pentru băieţi şi fete. A încetat din viaţă la 19 mai 1928.
Acest roman prezintă aventurile unui proscris neînfricat numit Robin Hood. Văzând în fiecare zi cum săracii sunt batjocoriţi, jefuiţi şi torturaţi de către feţele bisericeşti şi de cavaleri, tânărul a decis să ia atitudine. Împreună cu 20 de şerbi fugiţi de la stăpânii lor, s-a refugiat în Pădurea Verde care ia devenit între timp casă. Când un om trecea prin pădure, îi erau ceruţi bani pentru vamă. Bineînţeles, puţini oameni plăteau de bună voie. Unii minţeau spunând că nu au bani, iar alţii opuneau rezistentă, în zadar însă căci protagonistul nostru era bun arcaş. Majoritatea banilor strânşi erau dăruiţi sărmanilor.
Datorită vitejiei şi a dreptăţii lui, i s-au alăturat mai mulţi oameni şi prieteni pe care se putea baza în momente grele. Şi au fost multe ocazii în care aceştia l-au ajutat căci, pe cât era de apreciat de către ţărani, pe atât era de urât de nobilime. Mulţi lorzi au încercat să îl prindă, pentru a-l omorî  în cel mai ruşinos mod: spânzurându-l. Dar Robin Hood era un om inteligent şi curajos, reuşind de fiecare dată să scape din capcanele întinse pentru a pune mâna pe el. Având de partea lui nişte “prieteni din pădure”, o fată de nobil, o armată de şerbi şi pe Maica Domnului, Robin era invincibil.


Surse: ro.wikipedia.org;  ro.serialreaders.com;  pustoaicaciteste.wordpress.com;

joi, 15 ianuarie 2015

Activitati culturale 15.01.2015 (Fiind prescolar ...biblioteca vizitam!)

15.01.2015  Fiind preşcolar ... biblioteca vizitam!

GRĂDINIŢA ÎN VIZITĂ LA BIBLIOTECĂ

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de tineri la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, astăzi 15.01.2015, în parteneriat cu Şcoala “Ion Creangă” şi Grădiniţa din comuna I.C. Brătianu, am organizat împreună cu doamna educatoare Dumanovschi Anişoara, la sediul bibliotecii, o vizită a micuţilor de la grupa combinată, pentru a  sărbători împreună “165 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu”, la activitatea intitulată “Fiind preşcolar ... biblioteca vizitam!”. La început am admirat expoziţia de carte,  am recitat poezii, am vizionat o prezentare power point despre viaţa lui Mihai Eminescu, iar la final am ascultat melodii minunate pe versuri scrise de Eminescu. Din partea doamnei educatore toţi am primit ecusoane cu portretului lui Mihai Eminescu.
La această activitate educativă au participat un număr de 14 prichindei de la grupa combinată însoţiti de doamna educatoare Dumanovschi Anişoara şi trei mămici voluntare.