Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 mai 2015

Activitati educative 28.05.2015 (CV online)

28.05.2015  CLASA VIII – CV ONLINE

INSTRUIRE IT

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de tineri la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, astăzi 28.05.2015, în parteneriat cu Şcoala “Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, am organizat împreună cu doamna director Împuşcatu Antoaneta o scurtă instruire IT, la sediul bibliotecii pentru completarea unui CV online.
La activitatea educativă de astăzi a participat ultimul grup format din 4 copii de la clasa VIII.
Cum a fost vă invit să descoperiţi în imaginile următoare:








miercuri, 27 mai 2015

Activitati culturale 27.05.2015 (Capitanii curajosi)

27.05.2015   CĂPITANII CURAJOŞI  – RUDYARD KIPLING

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume romanul "Căpitanii curajoşi" de Rudyard Kipling. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a V-a.






Născut în India, în anul 1865, autorul celebrelor volume “Cartea Junglei”, “Motanul maltez”, “Kim”, “Omul care voia să fie rege”, este familiar cititorilor din nenumărate ţări de pe glob, iar lucrările sale au fost traduse în zeci de limbi. Călător îndrăzneţ, englezul Kipling a călătorit din India până în America şi a cunoscut astfel viaţa oamenilor de pe toate continentele lumii, pe care a redat-o cu mare talent în opera lui. Romanul “Căpitanii curajoşi” surprinde aventura pe mare a lui Harvey Cheyne, răsfăţatul fiu al unui american bogat. Trecând prin nenumărate întâmplări, primejdii şi ameninţări, tânărul Harvey devine un marinar de nădejde, curajos, priceput şi gata să înfrunte orice primejdie. La sfârşitul sezonului de pescuit, după câteva luni de la căderea lui de pe puntea pachebotului de lux, Harvey îşi regăseşte părinţii. Aceştia, fericiţi peste măsură să-şi revadă fiul pe care-l credeau mort, sunt, în acelaşi timp, surprinşi să descopere noul caracter al băiatului lor, căruia munca grea şi riscul vieţii pe mare îi schimbaseră complet concepţiile asupra lumii.


Surse: Căpitanii curajoşi, Rudyaed Kipling, Editura Corint, Bucureşti, 2001, ro.wikipedia.org;  www.libris.ro;  adevarul.ro;

luni, 25 mai 2015

Activitati educative 25.05.2015 (CV online)

25.05.2015  CLASA VIII – CV ONLINE

INSTRUIRE IT

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de tineri la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, astăzi 25.05.2015, în parteneriat cu Şcoala “Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, am organizat împreună cu doamna director Împuşcatu Antoaneta o scurtă instruire IT, la sediul bibliotecii pentru completarea unui CV online.
La activitatea educativă de astăzi a participat al treilea grup format din 3 copii de la clasa VIII.

Cum a fost vă invit să descoperiţi în imaginile următoare:








duminică, 24 mai 2015

Activitati educative 24.05.2015 (Engleza)

24.05.2015   ORA DE JOACĂ

PRICHINDEII!

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, în fiecare duminică începând cu ora 11, BIBLIOTECA “NICOLAE IORGA” invită “Prichindeii” la ORA DE JOACĂ, din program: desene, poveşti, calculator, jocuri şi surprize.
Astăzi, duminică – 24.05.2015, am exersat împreună câteva cuvinte în limba engleză. La final ne-am jucat pe calculator. Cum a fost vă invit să priviţi în imaginile următoare:
















joi, 21 mai 2015

Activitati culturale 21.05.2015 (Tudor Arghezi)

21.05.2015  S-a născut la Bucureşti  TUDOR ARGHEZI  –  scriitor român

135 ani de la naşterea scriitorului român - EXPOZIŢIE DE CARTE

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, astăzi data de mai sus, am organizat o expoziţie de carte la sediul bibliotecii  intitulată „TUDOR ARGHEZI”.


S-a născut la 21 mai 1880 la Bucureşti, într-o familie originară din Cărbuneşti – judeţul Gorj. Numele său adevărat a fost Ion N. Theodorescu. În perioada de şcoală, câteva chipuri i-au încălzit sufletul. Pe blândul învăţător Abramescu şi pe profesorul de română Gîrbea îi va evoca, peste ani, cu dragoste şi recunoştinţă.
Între 1891-1896 a urmat cursurile Liceului “Sfântul Sava”, perioadă în care se împrieteneşte cu viitorii scriitori Gala Galaction şi N. D. Cocea. În 1896, la 16 ani se produce şi debutul său literar, sub îndrumarea lui Alexandru Macedonski, în revista “Liga Ortodoxă”. Poetul se semnează cu numele său real, Ion Theo. Nu-şi încheie studiile, începe să lucreze în fabrică.
Începând cu 1900 şi până în 1904, poetul este călugăr la Mănăstirea Cernica. Acolo, în liniştea chiliei va învăţa, pe îndelete, taina mânuirii cuvintelor.
În 1905 pleacă într-o călătorie prin străinătate, la Paris apoi prin Elveţia, la Mănăstirea Cordelierilor, unde este rugat insistent să devină catolic. Plictisit de insistenţe, se mută la Geneva, unde scrie poezii, asistă la cursurile universităţii şi lucrează într-un atelier de inele şi capace de ceasornice din aur pentru a-şi câştiga existenţa. Totodată, în cursul anului 1909 vizitează Italia.
În 1912 revine în România. Până în 1916, când România intră în primul război mondial, publică versuri, pamflete şi articole polemice la “Facla”, “Viaţa Românească”, “Teatru”, “Rampa”. În 1918, în timpul realizării Marii Uniri, împreună cu alţi 11 ziarişti şi scriitori este închis în penitenciarul Văcăreşti, acuzat de trădare pentru că se pronunţase în favoarea neutralităţii României în primul război mondial.
Prima sa carte de poezie, “Cuvinte potrivite” apare, cu întârziere, în 1927. Poetul avea 47 de ani. Sub direcţia sa, în anul următor, apare ziarul “Bilete de papagal”. Debutul în proză se produce în 1929, odată cu apariţia cărţii “Icoane de lemn”.
În 1931 apare volumul de versuri “Flori de mucigai”, legat ca de altfel şi “Poarta neagră” de anii de detenţie. Tot acum, pentru copii, publică volumul în proză “Cartea cu jucării”, inaugurând o direcţie secundară în creaţia sa, ce va continua mai apoi cu volumele: “Cântec de adormit Mitzura”, “Buruieni”, “Mărţişoare”, “Prisaca”, “Zdreanţă”, etc.
În 1934 apare romanul “Ochii maicii domnului” în care este evocată dragostea maternă şi devotamentul filial. Urmează în 1935 “Versuri de seară”, romanul “Cimitirul Buna-Vestire” – 1936, volumul de versuri “Hore” – 1939, romanul “Lina” – 1942.
Odată cu instaurarea regimului comunist, în 1944, iese din lagăr. Este reabilitat, distins cu titluri şi premii, ales membru al Academiei Române şi sărbătorit ca poet naţional la 80 şi 85 de ani. În 1965, Universitatea din Viena îi decernează premiul “Gottfried von Herder”, iar Academia Sârbă de Ştiinţe îl alege membru al secţiei de literatură. Publică: “1907 – peisaje”, “Cântare omului”, “Stihuri pestriţe”, “Poeme noi”, “Cu bastonul prin Bucureşti”.
În 1967, pe 14 iulie, se stinge din viaţă, fiind înmormântat, alături de soţia sa Paraschiva, în grădina casei din strada Mărţişor. Casa a devenit astăzi muzeu.


Surse: Cimitirul Buna-Vestire, Tudor Arghezi, Editura 100+1 Gramar, Bucureşti, 1997; ro.wikipedia.org; www.istorii.md;

miercuri, 20 mai 2015

Activitati culturale 20.05.2015 (Tartarin pe Alpi)

20.05.2015   TARTARIN PE ALPI  – ALPHONSE DAUDET

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume volumul "Tartarin pe Alpi" de Alphonse Daudet. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VIII-a.





Alphonse Daudet (1840 – 1897), prozator francez, este descris, în amintirile contemporanilor săi, ca un om de o încântătoare tinereţe spirituală, însufleţit de o reală bucurie de a trăi, în ciuda unor împrejurări nu întotdeauna prielnice manifestării acestei bucurii. Continuând ciclul epic deschis prin „Minunatele isprăvi ale lui Tartarin din Tarascon” 1872, cu „Tartarin pe Alpi” 1885 şi încheindu-l cu „Port Tarascon” 1890. Alphonse Daudet a impus în literatura franceză şi, totodată, în cea universală un personaj pitoresc, acela al meridionalului cu imaginaţia mereu aprinsă, lăudăros şi flecar, pe care-l priveşte cu ironie, dar şi cu o adâncă înţelegere. Şi astfel Tartarin din Tarascon a ajuns să fie un personaj cunoscut de toţi şi familiar tuturor, ale cărui peripeţii neobişnuite în confruntarea cu leii din Africa sau cu vârfurile înzăpezite şi greu accesibile ale Alpilor le citim sau le recitim cu aceeaşi plăcere, la orice vârstă. Tartarin, aduce în prim-plan temperamentul viu, năbădăios, imaginaţia nestăvilită, dorinţa de grandoare, comicul burlesc, trăsături specifice tipului meridional. Toate acestea, împletite cu un limbaj bogat, colorat, fac din "Tartarin pe Alpi" o lectură plină de semnificaţii, îndrăzneaţă şi în acelaşi timp pitorească şi comică.


Surse: Tatarin pe Alpi, Alphinse Daudet, Editura Corint, 1998, ro.wikipedia.org;  www.libris.ro;  adevarul.ro;

marți, 19 mai 2015

Activitati educative 19.05.2015 (CV online)

19.05.2015  CLASA VIII – CV ONLINE

INSTRUIRE IT

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de tineri la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, astăzi 19.05.2015, în parteneriat cu Şcoala “Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, am organizat împreună cu doamna director Împuşcatu Antoaneta o scurtă instruire IT, la sediul bibliotecii pentru completarea unui CV online.
La activitatea educativă de astăzi a participat al doilea grup format din 3 copii de la clasa VIII.

Cum a fost vă invit să descoperiţi în imaginile următoare:






luni, 18 mai 2015

Activitati educative 18.05.2015 (CV online)

18.05.2015  CLASA VIII – CV ONLINE

INSTRUIRE IT

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de tineri la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, astăzi 18.05.2015, în parteneriat cu Şcoala “Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, am organizat împreună cu doamna director Împuşcatu Antoaneta o scurtă instruire IT, la sediul bibliotecii pentru completarea unui CV online.
La activitatea educativă de astăzi a participat primul grup format din 3 copii de la clasa VIII.

Cum a fost vă invit să descoperiţi în imaginile următoare:






duminică, 17 mai 2015

Activitati educative 17.05.2015 (Inaltarea Domnului)

17.05.2015   ORA DE JOACĂ

PRICHINDEII!

Pentru atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori la activităţile Bibliotecii „Nicolae Iorga” din comuna I.C. Brătianu, în fiecare duminică începând cu ora 11, BIBLIOTECA “NICOLAE IORGA” invită “Prichindeii” la ORA DE JOACĂ, din program: desene, poveşti, calculator, jocuri şi surprize.
Astăzi, duminică – 17.05.2015, am făcut fiecare un desen cu „Înălţarea Domnului”. La final ne-am jucat cu jucăriile din biblioteca şi am ascultat muzică pentru copii. Cum a fost vă invit să priviţi în imaginile următoare: