Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 iunie 2011

Aniversari culturale 14.06.11(Harriet Beecher Stowe, Johan Svendsen)

14.06.1811 S-a născut la Lichfield, Connecticut HARRIET BEECHER STOWE – scriitoare americană

200 ani de la naşterea scriitoarei americane

Harriet Elisabeth Beecher s-a născut în Lichfield, Connecticut, pe 14 iunie 1811. A fost fiica unui lider religios, Lyman Beecher şi a Roxanei Foote, care a murit pe când Harriet avea vârsta de 4 ani. Harriet s-a înscris la seminarul condus de sora sa mai în vârstă, Catharine, unde a primit o educaţie traditionalistă. La vârsta de 21 de ani s-a mutat în Cincinnati, Ohio pentru a locui cu tatăl ei care devenise director al Seminarului Teologic Lane. În 1835 s-a căsătorit cu Calvin Ellis Stowe, profesor la seminar şi critic fervent al sclaviei. Familia Stowe a sprijinit mai multi sclavi fugari. În cele din urmă s-au mutat la Brunswick, Maine, unde Calvin a predat la Colegiul Bowdoin. În 1850, Congresul a adoptat legea sclavilor fugari care interzicea ajutorarea fugarilor. Stowe a încercat să-i ajute prin transpunerea pe hârtie a propriilor obiecţii, şi în iunie 1851 a apărut Coliba unchiului Tom. Mamă de 40 de ani, a 7 copii, Harriet Beecher Stowe a declanşat o dezbatere la nivel naţional, şi după cum a observat Abraham Lincoln, un război. Stowe a murit pe 1 iulie 1896, la vârsta de 85 de ani, în Hartford, Connecticut. Este înmormântată la cimitirul istoric al Academiei Phillips Andover, în Andover, Massachusetts.

14.06.1911 A murit, la Copenhaga, Danemarca JOHAN SVENDSEN – compozitor şi dirijor norvegian

100 ani de la moartea compozitorului şi dirijorului norvegian

Johan Svendsen Severin s-a născut la 30 septembrie 1840 în Vika, un cartier al clasei muncitoare în Christiania (Oslo). Tatăl său a jucat într-o trupă de regiment şi i-a dat lui Johan primele lecţii de muzică. Principalul instrument la care Svendsen s-a iniţiat a fost vioara, dar el a cântat, de asemenea, la flaut şi la clarinet. La doar 11 de ani a scris prima sa compoziţie la vioară. În decembrie 1863 el a început să studieze la Conservatorul de Muzică din Leipzig. Johan a făcut progrese rapide şi a scris unele dintre compoziţiile lui cele mai bune. El a părăsit Leipzig, în 1867, după ce a absolvit Conservatorul cu onoruri. Înapoi în Christiania Svendsen a câştigat rapid o poziţie proeminentă în viaţa culturală. Împreună cu Grieg, el s-a aruncat cu inima şi sufletul în revitalizarea vieţii muzicale norvegiene. Grieg a fost unul dintre fondatorii societăţii Christiania Music, orchestra din 1871, pe care Svendsen a condus-o un număr de ani. Unele dintre cele mai cunoscute compoziţii ale sale au fost compuse în această perioadă, cum ar fi "Carnavalul norvegian şi Simfonia nr 2, Rapsodii norvegiane şi Romance pentru vioară şi orchestră. Svendsen a fost un dirijor de orchestră talentat şi excepţional. Atât în calitate de compozitor cât şi dirijor, Svendsen a contribuit la stabilirea unui nou standard în ceea ce priveşte potenţialul de a orchestra. El pune bazele pentru o tradiţie simfonică norvegiană şi mare număr din lucrările sale rămân clasice în istoria muzicii norvegiene. El a trăit în Copenhaga până când a murit la 14 iunie 1911, la vârsta de 70 de ani.




Surse: Aniversări Culturale nr. 1/2011, Editura Bibliotecii Naţionale a României, Bucureşti, 2011; www.ro.wikipedia.org; invatam.ro; www.mic.no; www.snl.no;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu