Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 aprilie 2014

Activitati culturale 3.04.2014 (Moara cu noroc)

3.04.2014   MOARA CU NOROC – IOAN SLAVICI

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VII-a.








Primul mare scriitor ardelean modern este Ioan Slavici, născut la Siria, judeţul Arad, în ziua de 18 ianuarie 1848 şi care a trăit până la 1925. Prima nuvelă a apărut în 1873 “Revoluţia din Pârleşti” urmează “Moara cu noroc”, “Vatra părăsită”, “Pădureanca”, “Popa Tanda”, “Budulea Tachi” şi nu în ultimul rând romanul “Mara”. Nuvela “Moara cu noroc”, publicată pentru prima dată în anul 1880, este cea mai amplă nuvelă a lui Slavici şi poate fi considerată drept un mic roman. Oamenii şi locurile răsar vii din memoria omului matur, rămas strâns psihologeşte de meleagurile natale, de lumea din pusta ardeleană. Naraţiunea ni se înfăţişează, strâns, sobru, apropiată oarecum de genul poliţist. Locuri sălbatice, mlaştini, păduri negre străbătute de nesfârşite turme de porci, porcari şi boitari cu apucături primitive, hanul din singurătatea de la răscrucea din vale, jafuri nocturne, omoruri la drumul mare iată câteva elemente pentru un roman palpitant, cu toate că nu aceasta pare să fi fost în atenţia autorului. Preocuparea lui principală este latura morală, aceea că lăcomia de bani şi dorinţa de a fi stăpânul de temut al lumii, aduce nenorociri. Este în “Moara cu noroc” pe lângă accentul moral un dram de exotism şi de extraordinar ceea ce a determinat şi realizarea unui bun film care însă nu ne scuteşte de citirea atentă a acestei remarcabile opere clasice.



Surse: Moara cu noroc, Ioan Slavici, Editura Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2010, ro.wikipedia.org;  ro.scribd.com;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu