Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 octombrie 2014

Activitati culturale 22.10.2014 (Colt Alb)

22.10.2014   COLŢ ALB – JACK LONDON

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume romanul „Colţ Alb” de Jack London. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a V-a.










Jack London este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney născut pe 12 ianuarie 1876 la San Francisco şi decedat pe 22 noiembrie 1916 la Glen Ellen, California.
Romanul de faţă este unul despre agresivitatea şi compasiunea faţă de animale. Colţ Alb este un pui de lup, un sfert câine, restul lup, care creşte în sălbăticie iar apoi este oarecum domesticit de un trib de indieni. 
Lupul îi priveşte pe oameni ca pe nişte zei şi aşa îi şi numeşte. Zeii lui Colţ Alb se fac de obicei respectaţi cu forţa, cu ciomagul, iar tânărul lup le ştie de frică şi li se supune.
Colţ Alb se naşte în sălbăticie dintr-o lupoaică pe jumătate căţea şi un tată lup, fraţii lui mor de foame iar el e singurul supravieţuitor. Mama şi puiul se întâlnesc cu un trib de indieni pe care Kiche, mama lui Colţ Alb, îl cunoştea. Aceasta rămâne în preajma indienilor iar Colţ Alb, pe atunci doar un pui, se vede şi el nevoit să rămână.
Puiul creşte bătându-se cu ceilalţi câini ai tribului până când prinde putere şi îşi impune el singur supremaţia. Indianul şi familia lui se poartă urât cu lupul şi într-un final acesta ajunge să fie vândut unui alb ce se ocupa cu luptele între câini. Bietul lup este supus în continu unui stres foarte mare, este mereu bătut sau pus să se lupte cu alţi câini până ce îi omoară. 
Din fericire pentru Colţ Alb, salvarea apare în unul din momentele cele mai potrivite, lupul este salvat de nişte oameni inimoşi, alţi zei, pe care acesta îi va respecta nefiind obligat de ciomag. 
Romanul se întinde de la copilăria lui Colţ Alb până la naşterea propriilor săi pui.


Surse: Colţ Alb, Jack London, Editura Mondero, Bucureşti, 1997, ro.wikipedia.org;  buburuzabia.blogspot.ro; 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu