Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 aprilie 2015

Activitati culturale 29.04.2015 (Nazdravaniile lui Pacala)

29.04.2015  NĂZDRĂVĂNIILE LUI PĂCALĂ

PREZENTARE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o prezentare de carte şi anume volumul „Năzdrăvăniile lui Păcală”. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a V-a.





Snoava este o naraţiune în proză, populară sau cultă, de dimensiuni reduse, cu caracter anecdotic, în care epicul se împleteşte cu satiricul.
“Năzdrăvăniile lui Păcală” reprezintă o construcţie epică armonioasă şi plina de haz. În centrul întâmplărilor se află Păcală.
Păcală este unul dintre cele mai cunoscute personaje ale snoavelor populare româneşti. El este întruchiparea omului cinstit, deşi lipsit de mijloace materiale, plin de inteligenţă şi optimism, care prin faptele sale îşi manifestă dispreţul faţă de cei răi, zgârciţi, hapsâni. Celebrul personaj popular este isteţ, hatru şi pus pe şotii mereu. Cu vorbele lui în doi peri, făcând pe prostul şi ascunzându-se sub o mască de naivitate şi simplitate, el găseşte ac de cojoc oricui. Aparenta nerozie are darul de a atrage adversarii, în final aceştia primind “după faptă şi răsplată”. Atitudinea sa este o modalitate de împlinire a menirii pe care o are: erou justitiar.
Din cuprins: Păcală şi vaca; Păcală vinde vaca unui copac; Cum a omorât Păcală un popă; Ce-a mai păţit popa după moarte; Păcală ia la goana nişte hoţi şi se alege cu un sac de tămâie; Păcală aduce jertfă lui Dumnezeu, iar acesta îi dăruieşte un cimpoi; Păcală înveseleşte nişte capre şi face ce vede că face şi vecinul; Păcală intră argat la un popă cu barba roşie; Popa-l lasă pe Păcală nemâncat, dar acesta tot mănâncă; Păcală cară bălegărul; Păcală, satul şi caşcavalul, ne-nceput; Păcală cântă oilor din cimpoi; Cântecul lui Păcală o face pe preoteasă să cadă din pod; Păcală găteşte mâncare cu mărar şi pătrunjel; Podul lui Păcală; Păcală şi cucul; Sus, părinte, că se udă cărticelele!;
Cum îl îneacă popa pe fiu-său; Păcală îi taie nasul popii; Păcală se întâlneşte cu Tândală; Păcală schimbă o mireasă tânără într-un ţap bătrân; Păcală îl scapă pe Tândală de la spânzurătoare; Păcală însurat; Pielea năzdrăvană; Păcală îi face pe consăteni să-şi omoare vitele; Păcală se îmbogăţeşte de pe urma morţii nevestei; Păcală nu vrea să fie primar în sat; Răzbunarea lui Păcală; Păcală se face mort...




Surse: Năzdrăvăniile lui Păcală, Editura Andreas, Bucureşti, 2004, ro.wikipedia.org;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu