Faceți căutări pe acest blog

joi, 31 martie 2011

Aniversari culturale 31.03.11(Ion Pillat; John Fowles)

31.03.1891 Se naşte, la Bucureşti ION PILLAT – poet român

120 de ani de la naşterea poetului român

Ion Pillat s-a născut pe 31 martie 1891, Bucureşti, mare poet, membru corespondent al Academiei Române. A făcut parte din cercul „Gândirea”, colaborând cu principalele reviste literare din epocă. A condus, împreună cu alţi scriitori, revistele „Flacăra” şi „Cugetul românesc”. A debutuat sub auspicii parnasiano-simboliste „Visări păgâne”, 1914; „Amăgiri”, 1916 , după care a evoluat treptat spre o lirică tradiţionalistă „Pe Argeş în sus”, 1923; „Biserica de altădată”, 1926; „Satul meu”, 1927; „Limpezimi”, 1928. Ca pastelist, datorită capacităţii de evocare plastică, Pillat a continuat tradiţia lui Vasile Alecsandri. O altă fază din lirica lui Pillat a stat sub semnul neoclasicismului „Scutul Minervei”, 1934; „Ţărm pierdut”, 1937 şi se caracterizează prin intuirea valorilor plastice ale mitologiei elene. Ulterior, versul lui Pillat a căpătat conturul precis al unor efigii sau stampe „Poeme într-un vers”, 1936; „Împlinire”. Întreaga poezie a lui Ion Pillat se distinge prin arta cizelării şi a valorificării resurselor plastice ale cuvintelor printr-o severă disciplină prozodică. Ion Pillat a mai publicat eseuri „Portrete lirice”, 1936; „Tradiţie şi literatură”, a îngrijit editarea operelor scriitorilorAlexandru Macedonski, George Bacovia şi a supravegheat şi prefaţat o colecţie de „Pagini alese” din scriitorii clasici români. A publicat Poezia toamnei - o antologie (1921) şi apoi împreună cu Perpessicius a alcătuit Antologia poeziei de azi (2 volume, 1925, 1928). A realizat traduceri din Francis Jammes, Baudelaire, etc. A murit pe 17 aprilie 1945 la Bucureşti.

31.03.1926 Se naşte, la Leigh-on-Sea, Anglia JOHN FOWLES – scriitor englez

85 de ani de la naşterea scriitorului englez

John Fowles s-a născut pe 31 martie 1926 în zona Leigh-on-Sea din Essex, Anglia, fiind fiul lui Gladys May Richards şi al lui Robert John Fowles. John Fowles a urmat Şcoala Alleyn Court, unde a intrat în contact cu literatura din acea perioadă. Începând din anul 1939, Fowles a câştigat un loc la Şcoala Bedford, la o distanţă de două ore cu trenul faţă de domiciliul său. Perioada petrecută la Bedford coincide cu Cel de-al Doilea Război Mondial, John Fowles fiind student aici până în anul 1944. Din 1947, după finalizarea stagiului militar, Fowles a fost admis la New College din Oxford, unde a studiat limba franceză şi germană, deşi a renunţat în scurt timp după aceea la studierea limbii germane dedicându-şi întreaga atenţie studiilor sale în limba franceză. Fowles şi-a petrecut prima perioadă a vieţii ca profesor. După primul an petrecut la Oxford, acesta şi-a petrecut următorul an la Universitatea din Poitiers. Fowles a scris numeroase poeme pe care le-a publicat ulterior. În anul 1966 autorul începe să lucreze la scrierea celebrului său roman „Magicianul”, care va deveni un important simbol al creaţiei sale literare. După finalizarea romanului „Magicianul”, autorul a început să lucreze la conceperea romanului „The Collector”, pe care îl va revizui în următorul an. John Fowles a încetat din viaţă pe data de 5 noiembrie 2005, opera sa devenind un important simbol în istoria literară internaţională.







Surse: www.ro.wikipedia.org; enciclopediaromaniei.ro; www.produsin.ro; www.coltulcolectionarului.ro; www.intelepciune.ro;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu