Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 mai 2013

Aniversari culturale 16.05.13 (Charles Perrault)



16.05.1703 S-a stins din viaţă, la Paris, Franţa, CHARLES PERRAULT –  scriitor francez

310 ani de la moartea scriitorului francez
 
Charles Perrault s-a născut la Paris într-o bogată familie burgheză, fiind al şaptelea copil al lui Pierre Perrault şi Paquette Le Clerc. Perrault a urmat cursuri la cele mai bune şcoli şi a studiat dreptul înainte de a începe o carieră în serviciul guvernului, pe urmele tatălui său şi fratele mai mare Jean. A fost prim-comis la supraintendenţa clădirilor sub administraţia lui Colbert. S-a ocupat timp de 20 de ani cu politica literară şi artistică la curtea regelui Ludovic al XIV – lea.
El a luat parte la crearea Academiei de Ştiinţe, precum şi la restaurarea Academiei de Pictură. În anul 1663 atunci când Academia de Inscripţii şi beletristică a fost fondată, Perrault a fost numit secretar.
A devenit membru al Academiei Franceze, care s-a divizat curând după cearta dintre antici şi moderni, în 1671.
Perrault, la 44 de ani,  s-a căsătorit cu Marie Guichon, în vârstă de 19 ani, în 1672, aceasta s-a stins din viaţă în 1678.
Familia lui a jucat un anume rol în arta şi cultura Franţei acelei epoci: fratele său, Claude Perrault, medic şi arhitect, este autorul frumoasei colonade a palatului Louvre, construit între 1665 - 1680.
În 1697 publică, sub titlul Poveşti sau basme din trecut, prelucrări după versuri populare, micile capodopere care-i aduc celebritatea mondială.
Viaţa sa plină de realizări în domeniul artistic se sfârşeşte la Paris în ziua de 16 mai 1703, la vârsta de 75 ani.


Surse:  Poveşti cu zâne, Charles Perrault, Editura Vremea, 1999, Bucureşti; ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.scribd.com;

Un comentariu: