Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 mai 2013

Aniversari culturale 13.05.13 (Christian Flechtenmacher)



13.05.1843 S-a stins din viaţă  CHRISTIAN FLECHTENMACHER – jurist român

170 ani de la moartea juristului român

În data de 25 septembrie 1785 s-a născut, la Braşov, într-o familie de saşi, Christian Flechtenmacher, jurist, principalul autor al codului de legi cunoscut sub numele de „Codul Calimach“, 1817.
Este unul dintre cei mai de seamă jurişti din viitoarea Românie din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Studiile liceale le-a urmat în oraşul natal, unde, după absolvire, a ocupat funcţii administrative la Primăria oraşului până în anul 1811, când, atras de cariera juridică, pleacă la Viena, spre a se specializa în drept şi filozofie.
Christian Flechtenmacher a fost adus în Iaşi de către domnitorul Scarlat Callimachi. Noul domnitor, Mihail Sturdza, l-a ridicat la rangul de căminar, boier de rangul patru, şi l-a numit pravilist şi jurisconsult al statului, în Moldova, unde s-a străduit ca vechiul Drept românesc să fie pus în concordanţă cu legile Apusului.
În afara de aceste funcţii, Christian Flechtenmacher a avut şi o activitate didactică: după reforma şcolară din 1828 a fost o vreme profesor de limba latină la Academia Domnească din Iaşi, după care a predat la Academia Mihăileană din Iaşi, fiind primul profesor de legi de la această Academie. Şi-a început aici activitatea didactică la 3 iunie 1830, la inaugurarea Facultăţii de drept, predând primul curs de legi în limba română. A fost jurisconsult oficial al statului până în 1841, când a demisionat.
De numele său se leagă elaborarea primului dicţionar juridic românesc, publicat în 1815, având şi o importantă contribuţie la elaborarea Codului Calimach.
A fost tatăl compozitorului, violonistului şi dirijorului Alexandru Flechtenmacher.
S-a stins în data de 13 mai 1843.

Surse: ro.wikipedia.org; http://newsbv.ro; http://enciclopediaromaniei.ro;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu