Faceți căutări pe acest blog

joi, 6 martie 2014

Activitati culturale 6.03.2014 (La Medeleni)

6.03.2014   LA  MEDELENI – IONEL TEODOREANU

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o prezentare de carte şi anume romanul pentru copii „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VIII-a.(foto doar o parte din elevi).





Romanul în trei volume La Medeleni te prinde atât prin scriitură şi acţiune, cât mai ales prin personaje. Îţi rămân întipăriţi în minte Olguţa, Monica şi Dănuţ, poate şi fiindcă sunt urmăriţi pe parcursul celor trei etape majore ale vieţii: copilărie, adolescenţă şi maturitate. Cele două personaje-cheie feminine din roman reprezintă două tipologii contrastante: femeia puternică, (Olguţa) versus femeia sensibilă, caracterizată de feminitate (Monica). Dintre cele două însă, Olguţa a fost mai bine pusă în valoare, poate şi datorită caracterului ei vulcanic. Olguţa are o personalitate puternică, este imprevizibilă şi stârneşte simpatia. Practic, odată cu moartea Olguţei se încheie şi romanul La Medeleni, aspect care iarăşi poate întări faptul că Olguţa a fost un personaj dacă nu principal, cel puţin iubit mai mult de autor. Monica nu este neapărat un personaj şters, cât unul linear. De la un capăt la altul, Monica dă dovadă de bunătate, iubire care pare mai mult maternă, calm şi delicateţe sufletească. Ea nu se dezice deloc de la felul ei de a fi, acţionează mereu raţional şi dă dovadă de multă răbdare şi tact. Monica va fi răbdătoare şi atunci când va veni vorba de iubirea pentru Dănuţ. Personajul masculin este unul caracterizat de instabilitate pe plan sentimental. El va oscila mult timp între iubirea pasională, temporară, mai mult carnală pentru o alta femeie, şi iubirea romantică, manifestată faţă de Monica. Monica însă îl va iubi tot timpul şi va aştepta ca Dănuţ, singura ei iubire, să se întoarcă la ea. Numărul volumelor creşte proporţional cu vârsta personajelor. Prima carte relatează copilăria celor trei personaje în cadrul de la Medeleni, spaţiu protector şi idilic, care le va lăsa cele mai frumoase amintiri. Al doilea volum ni-i prezintă pe Olguţa, Monica şi Dănuţ adolescenţi. Copiii nu mai sunt copii, au crescut şi întâlnesc primele efecte ale ruperii de vârsta inocenţei: trecerea timpului, cele dintâi răscoliri intime şi moartea lui Moş Gheorghe. În perioada adolescenţei, Dănuţ se pricopseşte cu porecla de “Metaforel”, dată de Olguţa, de care nu va scapa mult timp, apelativ care surprindea ironic predispoziţia băiatului spre visare şi lirism. Al treilea volum îi surprinde pe cei trei eroi la maturitate. Vârsta adultă aduce cu sine şi cele mai mari încercări. Spaţiul de vis al Medelenilor este undeva departe şi nu mai are acum rolul ocrotitor pe care îl avea în copilăria personajelor. Naratorul îşi încheie povestirea odată cu sinuciderea Olguţei, care suferea de cancer la sân. Dănuţ şi Monica rămân împreună, unindu-i o iubire cu rădăcini încă din copilărie. Însă romanul se opreşte aici, el nu mai poate merge mai departe, deoarece La Medeleni însemna Olguţa, Monica şi Dănuţ. Dispariţia unuia dintre ei neagă orice logică a continuării narării.



Surse: La Medeleni, Ionel Teodoreanu, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2009, ro.wikipedia.org;  townportal.ro;

Un comentariu:

  1. Sa fim seriosi! Decat o activitate fara obiective si finalitati mai bine stai degeaba pe banii statului in biblioteca!

    RăspundețiȘtergere