Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 martie 2014

Activitati culturale 20.03.2014 ( Fram, ursul polar)

20.03.2014  FRAM, URSUL POLAR – Cezar Petrescu

PREZENTARE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o prezentare de carte şi anume romanul pentru copii „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a V-a.




Scriitorul Cezar Petrescu, se naşte pe 1 decembrie 1892, la Hodura-Cotnari; este primul copil al lui Dimitrie Petreanu, fiu de clăcaşi olteni, ajuns profesor de agronomie, directorul şcolii de agricultură din Roman, se stinge din viaţă la 9 martie 1960.
 „Fram, ursul polar” este un roman pentru copii, publicat în anul 1933. Semnificaţiile romanului sunt strâns legate de probelmatica dezrădăcinării: fiecare trebuie să trăiască în lumea lui, pentru că altfel va simţi zbuciumul înstrăinării. Cartea este structurtă în capitole cu titluri semnificative ca: Fram face nazuri, Îndărăt spre oceanul planetar, Bufonul oceanului polar. Naraţiunea este densă, dinamică, plină de neprevăzut, alegorică. Povestirea faptelor este cronologică, intercalându-se uneori şi momente regresive, referitoare la primele întâmplări din viaţa lui Fram. Acţiunea se desfăşoară pe două planuri, unul al faptelor care se petrec în lumea oamenilor şi altul al întâmplărilor din lumea polară. Personajul principal al romanului este cuceritorul Fram. Numele îi este dat de marinarul Lars, care în tinereţe făcuse parte din expediţia lui Nansen. Lars cumpărase puiul de urs de la nişte eschimoşi, care vânaseră ursoaica mamă. El îl va vinde, la rândul său, şi astfel Fram va intra în lumea circului. Fram reprezintă un simbol alegoric al dramei dezrădăcinării, a celui care se rupe de copilărie, de pământul natal. Urmările sunt dureroase, tragice. Fram îşi va pierde echilibrul, pentru că a luat drept realitate o lume falsă, cea a „circului”, iar întoarcerea în adevărata lume nu mai e posibilă. Finalul romanului rămâne deschis, ridică parcă un nou semn de întrebare referitor la posibilitatea lui Fram de a se adapta din nou în lumea oamenilor.




Surse: Fram, ursul polar, Cezar Petrescu, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1976, ro.wikipedia.org;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu