Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 decembrie 2014

Activitati culturale 3.12.2014 (20 000 de leghe sub mari - Jules Verne)

3.12.2014   20 000 DE LEGHE SUB MĂRI – JULES VERNE

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume romanul „20 000 de leghe sub mări” de Jules Verne. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VI-a.










Publicat în 1870, „20 000 de leghe sub mări” se înscrie în seria romanelor de mare succes care au făcut ca Jules Verne (1828 – 1905) să fie considerat părintele literaturii de anticipaţie. Deşi de atunci şi până astăzi datele ce fuseseră acumulate de oamenii de ştiinţă despre lumea adâncurilor, precum şi previziunile ştiinţifice ale autorului au fost cu mult depăşite, relatarea celor văzute şi trăite de personajele romanului la bordul submarinului Nautilus şi-au păstrat neştirbite farmecul şi puterea de seducţie, beneficiind de noi traduceri, pe toate meridianele globului, care încântă noi şi noi generaţii de tineri cititori.
„20 000 de leghe sub mări” este o amplă monografie a adâncurilor şi, în acelaşi timp, romanul unui destin singular, întruchipat printr-un personaj de tip romantic, simbol al luptei împotriva robiei şi despotismului.
În descrierea peripeţiilor echipajului fregatei Abraham Lincoln, pornit în căutare unui presupus monstru submarin, se conturează premisele necesare pentru evidenţierea unor dimensiuni proprii genului, dintre care se detaşează pentru început senzaţionalul.
Dispariţia a cel puţin 200 de vase cu aburi sau pânze este pusă, de imaginaţia înfierbântată a oamenilor mării, pe seama înfricoşătorului monstru acvatic.
Personaj care trezeşte în sufletul prizonierilor de pe „Nautilus” sentimente contradictorii, căpitanul Nemo rămâne un simbol al luptătorului pentru libertate şi progres, un înverşunat duşman al tiraniei şi agresiunii de orice fel, învăluit într-o aură misterioasă, pe parcursul întregii acţiuni.
Scena finală, dramatică şi în acelaşi timp spectaculoasă, a pătrunderii navei în abis, lasă totuşi o licărire de speranţă prin cuvintele profesorului Aronnax.


Surse: Jules Verne, 20 000 de leghe sub mări, Editura Corint, Bucureşti, 1999; ro.wikipedia.org; 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu