Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 februarie 2015

Activitati culturale 11.02.2015 (Pacala in satul lui)

11.02.2015   PĂCALĂ ÎN SATUL LUI  – IOAN SLAVICI

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume povestea "Păcală în satul lui" de Ioan Slavici. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VI-a.







Primul mare scriitor ardelean modern este Ioan Slavici, născut la Siria, judeţul Arad, în ziua de 18 ianuarie 1848 şi care a trăit până la 1925.
Povestea „Păcală în satul lui” a fost publicată în anul 1882, în revista Tribuna, din Sibiu.
În povestirea sa scriitorul îşi evocă eroul într-un moment de căutare a echilibrului sufletesc şi material, în satul natal. Hotărât a renunţat la farsele sale în încercarea de a deveni un simplu gospodar. Însă Păcală nu reuşeşte să se opună destinului. Prezenţa lui în sat devine incomodă pentru vecinii săi care îl obligă a reînoda firul faptelor sale. Speculând slăbiciunile umane cele mai frecvente – lăcomia şi prostia - Păcală obţine avere, ca preţ pentru viţeluşa ce-i fusese sacrificată de consăteni. Hotărând a-l judeca democratic pe incomodul vecin, ţăranii îl duc legat într-un sac pe malul apei, pentru a-l îneca. Folosind în favoarea sa prostia şi lăcomia unui drumeţ naiv, Păcală se salvează şi de această dată, şi-şi îmbogăţeşte din nou veniturile spre nedumerirea vecinilor. Orbiţi de lăcomie, aceştia îşi dau singuri pedeapsa pentru faptele lor, înecându-se şi lăsându-l pe Păcală singur şi bogat într-un sat plin de femei văduve.
„Păcălitul păcălit”, „Lăcomia strică omenia”, „Să moară şi capra vecinului” sunt doar câteva din proverbele ce definesc întâmplările din această povestire.
Ioan Slavici dezvăluie în acestă poveste o atitudine morală, unde hazul este cenzurat de neliniştite întrebări cu privire la prostia şi lăcomia omenească.


Surse: Pagini alese, Ioan Slavici, Editura Regis, Bucureşti, 2000; ro.wikipedia.org; 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu