Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 februarie 2015

Activitati culturale 18.02.2015 (Robinson Crusoe)

18.02.2015   ROBINSON CRUSOE  – DANIEL DEFOE

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume romanul " Robinson Crusoe" de Daniel Defoe. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VII-a.






Daniel Defoe, pe numele adevărat Daniel Foe,  s-a născut în anul 1659/1661, la Londra, Anglia.  Din cauza nonconformismului religios, Defoe nu a avut acces la o educaţie universitară, astfel, a studiat la o şcoală a disidenţilor de la periferia Londrei. S-a stins din viaţă pe 24 aprilie 1731 la Londra, Anglia.
Publicat pentru prima dată în anul 1719, Robinson Crusoe este considerat de mulţi primul roman englezesc. Scenariul naraţiunii este unul fundamental. Tânăr şi impulsiv, Robinson Crusoe tânjea numai după aventuri şi camaraderie, atunci când a hotărât să devină marinar. Fiindcă părinţii lui îşi doreau ca el să urmeze o carieră în avocatură, a trebuit să aştepte vârsta de optsprezece ani, pentru a putea decide singur. Aşadar, Robinson pleacă pe mare. Ceva vreme are parte de o călătorie tumultuoasă, după care scapă din ghearele piraţilor şi apoi ajunge să deţină o plantaţie în Brazilia. Şi totuşi, dorinţa lui de aventuri rămâne la fel de aprinsă. Mulţi ani mai târziu, sufletul lui tânjeşte în continuare după noi expediţii. Dar soarta îl aruncă pe o insulă pustie, pe care se trezeşte fiind singurul supravieţuitor al unui teribil naufragiu. Singurătatea intensă şi prelungită a lui Robinson, naufragiat pe o insulă pustie, îl privează de uneltele necesare vieţii şi îl confruntă cu problema esenţială a existenţei sale. În marea de tăcere ce îl înconjoară, chiar şi cuvintele încep să îl părăsească. Pentru a se păstra ca fiinţă civilizată, încearcă să ţină un jurnal, dar puţina cerneală îndoită cu apă pe care o salvează de pe epavă începe să se termine, iar cuvintele scrise se şterg până la urmă, lăsându-i jurnalul la fel de gol ca şi orizontul. Singurătatea totală nu îl îndreaptă pe Robinson spre nebunie, tăcere sau disperare. El reuşeşte să găsească în izolare baza pentru un nou tip de scriere şi o nouă formă a conştiinţei de sine. Pe măsură ce îşi ciopleşte noi unelte din materialele la îndemână, el inventează o nouă modalitate de a-şi istorisi povestea vieţii şi a lumii sale. Aceasta este forma narativă pe care Robinson o lasă moştenire unei lumi în pragul Iluminismului, forma în care continuăm, şi acum, să ne istorisim povestea vieţii.


Surse: ro.wikipedia.org;  www.libris.ro;  librarie.carturesti.ro;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu