Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 noiembrie 2010

Aniversari culturale 18.11(Vasile Alecsandri, Corneliu Baba)

18.11.1840 Debutul lui VASILE ALECSANDRI în teatru

Se joacă în premieră comedia Farmazonul din Hârlău, pusă în scenă, la Iaşi, de Costache Caragiale, unchiul dramaturgului. Este prima scriere dramatică a lui Alecsandri.










18.11.1906 S-a născut, la Craiova, CORNELIU BABA - pictor
 Fiu al unui cunoscut pictor de biserici, primele studii le face la Facultatea de Litere şi Filosofie, apoi la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, şi la Iaşi în atelierul pictorului N. Tonitza. Asistent la Facultatea de Arte Frumoase din Iaşi, din 1948 este şi director al Pinacotecii. Venit în Bucureşti, se impune repede ca pictor, în 1962 primind titulul de Artist al Poporului. Expune în ţară şi peste hotare, iar din 1963 devine membru al Academiei Române, dar şi membru al Academiei de Artă din Berlin şi Campanella din Roma. Profesor la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, în 1973 devine profesor emerit. Opera lui Baba se caracterizează prin diversitate, dar şi prin cantitate. Dintre pânzele sale amintim : Vatra ţărănească (1936); Ţărani ori Oameni odinhnindu-se; Odihna pe câmp; Cina; Cap de ţăran; Oţelari; Jucătorul de şah; Călcătoreasa; Regele nebun etc. S-a stins din viaţă la 3 ian. 1997 în Bucureşti.

2 comentarii:

  1. Din pacate nu pot sa-ti dau un raspuns exact, insa daca vei urmari atent agenda teatrului dramatic, poate vei avea surpriza sa descoperi ca se va juca si la Galati, curand, cine stie...

    RăspundețiȘtergere