Faceți căutări pe acest blog

duminică, 28 noiembrie 2010

Aniversari culturale 28.11(Jean Bart, Colea Rautu)

28.11.1877 S-a născut, la Burdujeni, Botoşani JEAN BART - scriitor român.
Eugeniu P. Botez, cu pseudonimul Jean Bart, se naşte la 28 noiembrie 1874, la Burdujeni, în nordul Moldovei. Era fiul căpitanului Panait Botez- înflăcărat unionist- şi al Smarandei. Cursul primar şi-l începe în 1882, la şcoala din Păcurari, unde îl are ca dascăl pe Ion Creangă. Pseudonimul de Jean Bart şi l-a luat după numele celebrului marinar Jean Bart, care a trăit între 21 octombrie 1650 şi 27 aprilie 1702. Scriitorul va iscăli de aici înainte (1901) volumele cu acest pseudonim, la care va adăuga, între paranteze, adevăratul său nume: Eugeniu P. Botez.Drumul creaţiei lui Jean Bart este de la articolul de ziar şi reportaj, la schiţă şi la nuvela de largă respiraţie, încheindu-se cu romanul Europolis, care se tipăreşte în 1933, fiind prefaţat de George Călinescu. Iar la 12 mai, tot în acel an (1933) se stinge din viaţă.

28.11.1912 S-a născut, la Limbenii Noi, Bălţi, Republica Moldova COLEA RĂUTU - actor roman de teatru şi film.
Pe numele său adevărat Nikolai Rutkovski, celebrul actor de teatru şi film s-a născut la 28 noiembrie 1912, la Limbenii Noi, în Republica Moldova, dintr-un tată polonez şi o mamă moldoveancă, şi a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.  Marele artist a fost, iniţial, corist la Opera din Cluj, iar debutul în teatru şi l-a făcut pe scena Teatrului de Revistă „Cărăbuş”, condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. La iniţiativa lui Sică Alexandrescu, Colea Răutu a ajuns pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, iar între anii 1952 şi 1968 a jucat la Teatrul Giuleşti. Pentru o perioadă scurtă, marele actor a jucat şi la Teatrul din Piteşti. Pe marele ecran, Colea Răutu a debutat cu rolul din filmul „Desfăşurarea”, ăn regia lui Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda. Marele actor avea să, facă, însă, roluri memorabile în filme ca "Moara cu noroc", "Mihai Viteazul", "Fraţii Jderi", "Nemuritorii", "Pintea", "Duelul", "Cel mai iubit dintre pământeni", "Răpirea Fecioarelor", "Haiducii lui Şaptecai", "Explozia", "Ştefan cel Mare", "Mastodontul", "Ultima noapte de dragoste", "Căutătorii de Aur", "Săptămâna nebunilor", dar şi în serialul de televiziune "Toate pânzele sus!". În anul 1988, Colea Răutu a fost răsplătit cu premiul ACIN pentru întreaga activitate, iar în anul 2001, s-a numărat printre laureaţii Galei "Vârsta de Aur" a Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie.


Congresul general al Bucovinei adoptă, la Cernăuţi, o moţiune privind "Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României". Actul unirii Bucovinei cu România este sancţionat de regele Ferdinand I prin decretul din 18 decembrie 1918, când doi reprezentanţi ai acestei provincii istorice intră în guvernul României. Parlamentul român, întrunit în şedinţă solemnă la 29 decembrie 1919, confirmă actul Unirii, adoptat de Congresul general al Bucovinei la 28 noiembrie 1918.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu