Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 24 noiembrie 2010

Aniversari culturale 24.11(Carlo Collodi, Victor Iliu, Alexandru Macedonski, Freddie Mercury)

24.11.1473  Ştefan cel Mare cucereşte Cetatea Dâmboviţei (Bucureştilor)

24.11.1826 S-a născut, la Florenţa, Italia CARLO COLLODI - scriitor şi ziarist italian, autor al unor unor cărţi didactice pentru copii.
 
Carlo Collodi este pseudonimul lui Carlo Lorenzini. Este un prozator italian care înainte de a deveni celebru autor de operă pentru copii a lucrat în ziaristică şi a scris câteva comedii şi romane. După 1875 se dedică literaturii pentru copii. În 1876 scrie cartea Giannettino iar acest personaj apare în mai multe povestiri. Din anul 1881 Carlo Collodi publică, timp de trei ani, în “Ziarul copiilor” – Povestea unei marionete. În anul 1883 publică celebrul volum “Le aventure di Pinocchio” – Aventurile lui Pinocchio, o carte care se adresează copiilor de toate vârstele. Succesul de care s-a bucurat apariţia acestei poveşti dedicate copiilor a făcut să fie publicată în multe ediţii şi să fie tradusă în mai toate limbile pământului.

24.11.1879  Italia a recunoscut independenţa României. S-au stabilit relaţiile diplomatice dintre cele doua state (24 noembrie/6 decembrie)

24.11.1912 S-a născut, la Râul Sadului, Sibiu VICTOR ILIU - regizor român.

A absolvit Academia Comercială, Bucureşti. Din 1936 se remarcă în publicistică, inclusiv în publicistica cinematografică. Este asistent operator şi de regie la ONC din 1941, iar între anii 1944 – 1948 ocupă pe rând funcţiile de consilier tehnic, redactor şi regizor al jurnalului de actualităţi. Stagiu de specializare la Moscova cu Serghei Eisenstein marele regizor rus. Între 1948 – 1949 realizeaza filmele documentare Anul 1948, Scrisoarea lui Ion Marin către Scânteia.  În 1950 îl regăsim director şi profesor de regie la Institutul de Artă Cinematografică. Redactor şef al revistei Cinema 1963. Director artistic al Studioului Bucureşti 1966 – 1967. Prezenţă culturală activă în viaţa cinematografică a anilor 50 – 60. Pune bazele industriei cinematografice romaneşti, şi îşi aduce o contribuţie esenţială la formarea şi afirmarea unor personalităţi artisitice de marcă, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu-Gopo. Se stinge din viaţă în 4 septembrie 1968.  Premii : Karlovy Vary 1952 (În sat la noi); Karlovy Vary 1953 (Mitrea Cocor); Mamaia 1964 (Comoara din Vadul Vechi).

24.11.1920 A decedat, la Bucureşti ALEXANDRU MACEDONSKI - poet şi prozator, dramaturg, şef de cenaclu literar, publicist român.

Cu prilejul comemorării a 90 de ani de la trecerea în nefiinţă, la sediul bibliotecii am organizat o expoziţie de carte.

Născut la Bucureşti în mahalaua "Precupeţii-Noi", la 14 martie 1854, cea mai mare parte a copilăriei Alexandru a petrecut-o în satul natal al tatălui Adâncata-Pometeşti, pe valea Amaradiei, în judeţul Dolj. În toamna lui 1862, Alexandru Macedonski, a păşit pragul celei mai vechi (şi mai importante, pe atunci) şcoli primare a Craiovei din epoca sa, şcoala de la biserica Obedeanu. După absolvirea cursurilor şcolii primare, viitorul poet este înscris, în septembrie 1865, în prima clasă a Colegiului din Craiova. Plecat după absolvirea clasei a IV-a gimnazială, la numai 16 ani, în străinătate, colindă de unul singur Austria, Italia, Elveţia, apoi din nou Italia, pentru a se stabili, în 1872, la Bucureşti. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Până în 1890 Macedonski scrie poeme ample, de faptură romantică, cu versuri lungi, şi cu un pronunţat caracter satiric, scrie ciclul Nopţilor, caracterizat şi printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumul Nopţile al poetului romantic francez Alfred de Musset. După 1890 lirica lui Alexandru Macedonski trece printr-un proces de esenţializare. Macedonski e unul dintre puţinii noştri autori de rondel. Spre sfârşitul vieţii a scris celebrele cicluri: Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vânturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile Senei şi Rondelurile de porţelan. Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum Poema Rondelurilor (1927). A publicat un volum de versuri în limba franceză intitulat Bronzes. Macedonski este şi fondatorul revistei şi cenaclului Literatorul, o grupare formată în 1880 ca reacţie a influenţei germane a grupării Junimea.  În septembrie 1920 este țintuit definitiv la pat având un consult medical excesiv. La 24 noiembrie poetul moare inhalând parfum de trandafiri, cerut cu aviditate. Este înmormântat la Cimitirul Bellu. A fost ales ca membru post-mortem al Academiei Române (în 2006).

24.11.1991 A decedat, la Kensington FREDDIE MERCURY - muzician, compozitor şi textier britanic
 
Freddie Mercury pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, s-a născut pe insula africană Zanzibar, la acea vreme colonie britanică, acum o parte din Tanzania. Este cunoscut ca lider al formaţiei britanice de muzică rock Queen.

Un comentariu:

  1. Felicitari Elena, blogul arata foarte bine, iar informatiile pe care ni le oferi sunt foarte variate. Am citit comentariul anonimului si cred ca ti-e "prieten", il roade invidia din neputinta si inferioritate, asa ca iata mesajul meu pentru tine, blog si informatii: BRAVO, BRAVO, BRAVO!

    RăspundețiȘtergere