Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 mai 2011

Aniversari culturale 10.05.11(Carol I)

10.05.1866 CAROL I DEPUNE JURĂMÂNTUL CA DOMN AL PRINCIPATELOR ROMÂNE UNITE

145 de ani de la depunerea jurământului domnitorului Carol I

La 10 mai 1866, Prinţul Carol I, Domnitor al Principatelor Române Unite, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, a depus jurământul în faţa reprezentanţilor naţiunii. După un Te-Deum, ţinut pe Dealul Mitropoliei, Carol, însoţit de Mitropolitul-primat şi de elita politică a ţării, s-a deplasat spre sala de şedinţe a Parlamentului. Aici, colonelul N. Haralambie a citit jurământul în limba română: „Jur a fi credincios legilor ţării, a păzi religiunea românilor, precum şi integritatea teritoriului şi a domni ca domn constituţional”. Apoi, punând mâna pe Evanghelie, Carol a rostit, tot în limba română, „Jur”. Evenimentul de la 10 mai 1866, a avut consecinţe internaţionale diverse. Unele state, în frunte cu Franţa, au acceptat decizia românilor. Altele, mai ales Austria şi Turcia, o contestau. Totuşi, deşi Turcia era nemulţumită de evoluţia evenimentelor, a trebuit să cedeze în faţa atitudinii marilor puteri, care au acceptat tacit noua situaţie, la care s-a adăugat fermitatea şi rezistenţa liderilor politici de la Bucureşti, conduşi acum de ruda regelui Prusiei, Wilhelm I, şi a împăratului Franţei, Napoleon al III-lea. În acelaşi timp, înfrângerea Austriei în războiul cu Prusia şi Italia din vara anului 1866, a contribuit la înlăturarea presiunilor acestei puteri asupra României.
10.05.1877 CAROL I PROCLAMĂ INDEPENDENŢA DE STAT A ROMÂNIEI

134 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României de Carol I

La 9 mai Camera Deputaţilor a adoptat legea privind independenţa, apoi Senatul procedează la fel, a doua zi. La 10 mai 1877 Camerele reunite votează/aclamă Independenţa, iar domnitorul Carol I promulgă legea şi proclamă Independenţa de Stat a României. Independenţa de Stat a fost sărbătorită la 10 Mai, din 1877 până în 1947 inclusiv.


10.05.1881 CAROL I ÎNCORONAT REGE AL ROMÂNIEI

130 de ani de la încoronarea Regelui României Carol I

10 Mai 1881, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost încoronat ca Rege al României; coroana şi sceptrul regal fiind confecţionate din metalul unui tun turcesc capturat pe cămpul de lupta la Plevna, unde Regele Carol I a contribuit decisiv, cu sabia în mână, la câştigarea independentei României.

10 MAI
de VASILE ALECSANDRI

A venit din munţi un vultur/Şi ne-a zis: — „Români Eroi,
Ştiu un prinţ viteaz şi tânăr/Ce-ar veni cu drag la voi.
Dacă-l vreţi vi-l dau ca Vodă”./Noi cu toţii: — „Să ni-l dai”.
Şi ne-a dat pe Vodă CAROL,/Într-o zi de 10 Mai.
Şi-a venit vulturul iară,/Şi ne-a zis: — „Popor Român,
Eşti viteaz, de ce mai suferi/Jugul unui neam păgân?
Fă-te liber, dezrobeşte-ţi/Mândra ţară care-o ai”.
Şi noi liberi ne făcurăm/Într-o zi de 10 Mai.
Vulturul venit-a iarăşi/Şi ne-a spus: „Popor Român,
Aţi luptat cumplit la Plevna/Duşi în foc de-al vostru Domn.
Vrednic e să-l faceţi Rege,/Într-o ţară ca în rai”.
Şi noi rege îl făcurăm/Tot în zi de 10 Mai.
Zece Mai ne-a fi de-a pururi/Sfântă zi, căci ea ne-a dat
Domn puternic ţării noastre/Libertate şi Regat.
Ridicaţi cu toţii glasul/De prin şesuri, de prin plai,
Să trăiască România/Ura! pentru 10 Mai!


Surse: www.ro.wikipedia.org; www.condeiulardelean.ro; roxanaiordache.wordpress.com; patriaonline.ro; soim.ro; www.vestul.ro; biografii.famouswhy.ro;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu