Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 25 mai 2011

Aniversari culturale 25.05.11(Pedro Calderón de la Barca, Ziua Internationala a Copiilor Disparuti)

25.05.1681 A murit la Madrid, Spania PEDRO CALDERÓN DE LA BARCA – poet şi dramaturg spaniol

330 de ani de la moartea poetului şi dramaturgului spaniol

Pedro Calderón de la Barca s-a născut la Madrid pe 17 ianuarie 1600. Fiu al unui funcţionar al Consiliului de Finanţe, Calderón a fost educat la Colegiul Imperial Iezuit, a studiat dreptul la Universitatea din Salamanca şi logica, retorica şi matematica la Universitatea din Alcala, apoi abandonează studiile şi alege cariera miltară. Investit cavaler al ordinului militar Santiago, Calderón a participat la mai multe campanii militare în serviciul Ducelui de Infantado. La 50 de ani devine preot, dar continuă să scrie teatru ca dramaturg al curţii regale. Regele Filip al IV-lea l-a numit capelanul său onorific, poet al curţii şi conducător al spectacolelor regale. Din punct de vedere literar este considerat ultimul mare autor de Siglo de Oro (secolul de aur) în Spania. Se stinge din viaţă pe 25 mai 1681, la Madrid.

 

25 ani de la declararea Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi

Ziua de 25 mai a fost declarată în anul 1986 Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi la iniţiativa Crucii Roşii Internaţionale. Simbolul acestei zile a fost ales floarea de “nu-mă-uita” (Myosotis sylvatica), din pricina numelui ei, dar şi din cauza abundenţei acesteia în luna mai. Sunt organizate mese rotunde pe tema copiilor daţi dispăruţi, sunt răspândite mesaje de solidaritate cu familiile acestora, prin mass-media sau pe străzile marilor oraşe, sunt înălţate baloane colorate - semnul speranţei. În ziua de 25 mai şi implicit în perioada 21-25 mai se derulează o campanie de informare şi sensibilizare a opiniei publice în legătură cu creşterea numărului de copii declaraţi dispăruţi de către părinţi, prin sesizări adresate poliţiei şi sunt organizate evenimente în 15 ţări membre ale Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - Missing Children Europe, la care a aderat şi organizaţia noastră. Se acordă o atenţie sporită fenomenului copiilor care fug de acasă. În acest sens, adolescenţii sunt informaţi asupra riscurilor care derivă din alegerea de a trăi pe cont propriu la vârste fragede. Ziua de 25 mai este marcată şi în România. Cu acest prilej sunt distribuite materiale informative şi sunt organizate acţiuni de sensibilizare a autorităţilor pentru soluţionarea situaţiei copiilor dispăruţi. Comisia Europeana a decis în urmă cu doi ani să aloce un numar de telefonic unic pentru copiii dispăruţi. Acest număr este 116 000 şi este deja operaţional în România, Grecia, Ungaria, Ţările de Jos, Portugalia.


Surse: www.ro.wikipedia.org; ro.biog.it; thebeautifulbrain.com; www.teatrul-odeon.ro; www.interferente.ro; www.ziua.ro; sabaualina.wordpress.com ;
 

Un comentariu:

  1. O informatie extraordinara, nu stiam ca exista Ziua Internationala a Copiilor Disparuti. Felicitari Elena, e nemaipomenit ceea ce faci cu acest blog pentru noi, cei care nu prea avem timp decat de munca si alergatura.Chiar daca nu iti raspund zilnic, sa stii ca citesc in fiecare zi ceea ce scrii si urmaresc cu mare atentie noutatile. Felicitari si mult succes!!!

    RăspundețiȘtergere