Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 ianuarie 2014

Aniversari culturale 22.01.2014 (Francis Picabia)

22.01.1879 S-a născut, la Paris, Franţa  FRANCIS PICABIA –  pictor francez

135 ani de la naşterea pictorului francez

Francis-Marie Martinez Picabia s-a născut pe 22 ianuarie 1879, la Paris, dintr-o mamă franţuzoaică şi un tată hispano-cubanez, un copil teribil care avea să devină un nume important în artele secolului XX.  De la 20 de ani, tânărul Francis Picabia avea să-şi câştige existenţa din pictură, un ideal la care visau o mulţime de artişti aspiranţi.
În timpul studiilor, influenţa cea mai importantă exercitată asupra stilului său a fost cea impresionistă, vizibilă în tablouri cu bisericuţe, alei, case şi acoperişuri din Paris. Dar nu va trece mult şi junele pictor va descoperi cubismul, se va împrieteni cu Marcel Duchamp şi se va afilia mişcării avangardiste, pe care o va duce peste Ocean, la New York. Acolo, într-un mediu cosmopolit, va trăi în aburii alcoolului şi ai stupefiantelor, încercând drumuri noi în pictură. Va ajunge apoi la Barcelona şi la Zurich, în compania dadaiştilor Tristan Tzara, André Breton sau Louis Aragon, după care va fi sedus de suprarealism.
După o întoarcere la stilul figurativ, în anii 1940 Francis Picabia se va stabili în sudul Franţei, creând lucrări ce subminează tot ce înseamnă pictură academică. Înainte de începutul Primului Război Mondial, revenit în Oraşul Luminilor, se va lăsa prin din nou în mrejele picturii abstracte. S-a stins din viaţă în 1953 şi a fost înmormântat în Cimitirul Montmartre.



Surse: ro.wikipedia.org; francispicabia.org; epoca.ro: galeriidearta.blogspot.ro;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu