Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 19 noiembrie 2014

Activitati culturale 19.11.2014 (La Medeleni)

19.11.2014  LA MEDELENI – Ionel Teodoreanu

PREZENTARE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o prezentare de carte şi anume romanul pentru copii „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VIII-a.








Ionel Teodoreanu s-a născut la Iaşi în ziua de 6 ianuarie 1897 şi a încetat din viaţă puţine săptămâni după ce împlinise vârsta de cinzeci şi şapte de ani în dimineaţa zilei de 3 februarie 1954.
Debutează editorial cu „Uliţa copilăriei” în anul 1923. După doi ani în 1925 apare la Editura Cartea Românească un roman fundamental al prozei romuâneşti care consacră numele unui scriitor autentic: „La Medeleni”.
În anul 1927 când apariţia trilogiei „La Medeleni” se încheia, romanul care deschidea calea marilor întrebări ale generaţiei tranşeelor, ale superbelor iluzii şi ale amarelor deziluzii, vedea lumina tiparului.
Lumea ţărănească din „La Medeleni” este simbolic reprezentată de vizitiul Gheorghe care îşi lasă agonisita unei vieţi de slujitor fiicei boierului.
Evocarea lumii copilăriei cu tot ce are aceasta caracteristic, de la hârjoanele şi sfezile între cei mici până la insistentele întrebări care nu fac plăcere celor mari, este realizată de prozator cu o adevărată virtuozitate şi inventivitate care pare să nu cunoască limite. Copilăria, începutul adolescenţei cu primele nelămuriri şi cu desluşiri care nu vin dintr-o dată ci se rătăcesc prin multe meandre până când ajung la capătul adevărului, e un miracol pentru scriitor.
„La Medeleni” este un roman de formaţie şi în acelaşi timp romanul împlinirii unei vocaţii artistice.
Romanul „La Medeleni” a constituit primul mare succes de public al literaturii interbelice.




Surse: La Medeleni, Ionel Teodoreanu, Editura Jurnalul National, Bucureşti, 2009, ro.wikipedia.org;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu