Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 noiembrie 2014

Activitati culturale 26.11.2014 (In lumea dreptatii/Intuneric si lumina)

26.11.2014  ÎN LUMEA DREPTĂŢII/ÎNTUNERIC ŞI LUMINĂ – I. Al. Brătescu-Voineşti

PREZENTARE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o prezentare de carte şi anume volumul pentru copii „Întuneric şi lumină/În lumea dreptaţiii” de Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a V-a.








Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti s-a născut în 1868 la Târgovişte într-o familie de mici boieri. A copilărit pe moşia Brăteşti. A urmat un an de medicină, apoi dreptul şi literele. După o scurtă carieră de avocat, a intrat în politică şi din 1914 până în 1940 a fost secretar general al Camerei Deputaţilor. Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti a murit în 1946 la Bucureşti.
 Literatura sa se înscrie în tiparele vremii, în care, cu sensibilitate dar fără strălucire, creează eroi inadaptabili, a căror înfrângere este totdeauna legată de puritatea lor sufletească. I.Al.Brătescu-Voineşti se inspiră din mediile pe care le frecventează reuniuni şi cluburi, jocul de cărţi, vânătoarea, tribunalele de provincie, astfel şi-a imaginat personaje şi conflicte realiste, cu puternice accente lirice, confesive.
Din volumele sale cele mai cunoscute sunt: Întuneric şi lumină cu următoarele titluri: Nicuşor, Bietul Tric, Niculăiţă Minciună, Privighetoarea, etc. şi În lumea dreptăţii cu titlurile: Puiul, Două surori, Moartea lui Castor, Microbul, etc.



Surse: Întuneric şi lumină/În lumea dreptaţii, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, Editura Vizual, Bucureşti, 1999, ro.wikipedia.org;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu