Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 noiembrie 2014

Activitati culturale 12.11.2014 (Calatoriile lui Gulliver)

12.11.2014   CĂLĂTORIILE LUI GULLIVER – JONATHAN SWIFT

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume romanul „Călătoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VII-a.


Călătoriile lui Gulliver este un roman în patru părţi, capodoperă a scriitorului anglo-irlandez Jonathan Swift, în care fantezia autorului se împleteşte cu o aspră satiră socială.
Cartea se deschide cu un scurt preambul, în care Gulliver se prezintă, cum era obiceiul în scrierile epocii, şi face o expunere a vieţii sale şi ale călătoriilor făcute până atunci. În prima călătorie, Gulliver este aruncat de valuri în stare de inconştienţă, ca singur supravieţuitor al unui naufragiu, pe ţărmul unei insule. Când îşi revine, constată că este prizonier al unei rase de oameni înalţi de cca. 15 cm, locuitori ai unor insule vecine Lilliput şi Blefuscu, divizaţi până la lupte fratricide din cauza unei îndelungate controverse de nerezolvat asupra modului cel mai nimerit de a sparge ouăle: să se înceapă de la partea mai largă sau de la cea mai ascuţită.
În ţara uriaşilor din Brobdingnag, Gulliver face cunoştinţă cu un alt mod de viaţă. Locuitorii nu numai că sunt mai mari de statură cca. 22 m decât liliputanii, dar îi întrec pe aceştia şi prin puterea raţiunii. Monarhia de aici este o formă de guvernământ ideală, luminată. Regele acestei ţări este înţelept şi drept. Legile asigură libertatea şi bunăstarea cetăţenilor. Pe rege îl indignează la culme ideea de a introduce în ţară praful de puşcă, puştile şi tunurile. Descrierea războaielor din Europa îl îngrozeşte pe bunul rege din Brobdingnag.
Locuitorii din Laputa - aroganţi şi închipuiţi savanţi - nu trăiesc pe pământ, ci deasupra lui, pe o insulă zburătoare. Alegoria este transparentă: autorul descrie ştiinţa ruptă de realitate. "Învăţaţii" din academia Lagado se ocupă cu fel de fel de lucruri inutile şi absurde: un proiect privitor la extragerea razelor de soare din castraveţi, o metodă de construire a caselor începând cu acoperişul şi terminând cu temelia etc.
În ultima călătorie, Gulliver ajunge pe o insulă ai cărei locuitori se împart în două categorii: o parte a populaţiei este alcătuită din houyhnhnms, cai înzestraţi cu raţiune şi având capacitatea vorbirii, cealaltă parte din fiinţe yahoo, asemenea oamenilor, însă primitivi şi brutali, care - spre surprinderea cailor - mai au şi defectul de a merge pe două gambe. Yahoo-ii sunt lacomi, răutăcioşi, invidioşi, dominaţi de cele mai josnice instincte de acaparare, se ceartă şi se bat între ei pentru a strânge cât mai multe pietre strălucitore inutile, socotite preţioase. Caii, virtuoşi şi înţelepţi, trăiesc într-o comună patriarhală. Legile lor nescrise se bazează pe recunoaşterea drepturilor egale pentru toţi, ei nu pot înţelege ce este minciuna.


Surse: ro.wikipedia.org;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu