Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 ianuarie 2015

Activitati culturale 28.01.2015 (Vrajitorul din Oz)

28.01.2015   VRĂJITORUL DIN OZ  – LYMAN FRANK BAUM

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume povestea "Vrăjitorul din Oz" de Lyman Frank Baum. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a V-a.






Lyman Frank Baum s-a născut pe 15 mai 1856 la Chittenango, statul New York. Aparţinând unei familii înstărite, a avut parte de o copilărie fericită. "Vrăjitorul din Oz" a apărut în 1900, la 15 mai. A devenit un succes peste noapte, Baum fiind identificat cu Oz. De aici n-a mai fost decât un pas până la publicarea altor scrieri: "Ozma din Oz", "Drumul spre Oz" etc., dar capodopera sa rămâne "Vrăjitorul din Oz", care este probabil şi cea mai renumită povestire din literatura americană. Scriitorul a încetat din viaţă pe 6 mai 1919, la Ozcot, resedinţa sa din Hollywood.
"Vrăjitorul din Oz" este povestea simpaticei Dorothea, luată pe sus de o tornadă, împreună cu Toto, căţeluşul ei, şi căsuţa lor din Kansas, dusă pe tărâmul fantastic al lui Oz.  Lumea presărată cu Munchinezi jucăuşi, păduri fermecate, căsuţe din porţelan şi vrăjitoare îi pune la numeroase încercări pe Dorothy şi pe noii ei tovarăşi de drum: Sperie-Ciori, Omul de Tinichea şi Leul cel fricos. Însă călătorii sunt foarte hotărâţi: vor să ajungă la Cetatea de Smarald şi să-l cunoască pe Marele Vrăjitor. Dar cine este Oz şi ce poate face el pentru musafirii temerari?


Surse: ro.wikipedia.org;  www.libris.ro;  pustoaicaciteste.wordpress.com; 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu