Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 martie 2015

Activitati culturale 18.03.2015 (Romania pitoreasca)

18.03.2015   ROMÂNIA PITOREASCĂ  – ALEXANDRU VLAHUŢĂ

RECENZIE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o recenzie de carte şi anume opera "România pitorească" de Alexandru Vlahuţă. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VII-a.







Alexandru Vlahuţă s-a născut la 5 septembrie 1858, în comuna Pleşeşti, judeţul Tutova, în familia unui mic proprietar de pământ, se stinge din viaţă la 19 noiembrie 1919. Scriitorul de mai târziu şi-a evocat copilăria în pagini autobiografice sau prin intermediul unor eroi ai cărţilor sale.
Cu intenţii profund educative a pornit Vlahuţă la realizarea uneia dintre operele sale cele mai răspândite şi mai de valoare – România pitorească, care a apărut în 1901.
Alcătuită din trei părţi, intitulate: Pe Dunăre, Pe Marea Neagră, În munţii noştri, cartea poartă cititorul prin unele dintre cele mai frumoase şi mai pline de interes aşezări de pe pământul românesc, invitându-l să le descopere odată cu autorul-călător, să le privească, uneori îndelung, să le admire, să se încânte de farmecul lor. Aproape la fiecare pas, latura pitorească, tabloul realizat din notaţia reliefului, a culorii, a mişcării elementelor, din surprinderea melodiei sunetelor, este dublat de dimensiunea istorică.
România pitorească este o operă cu un subliniat caracter documentar care va genera oricând emoţii adevărate şi satisfacţii estetice.
Scriitor patriot, care s-a trudit, în întreaga sa viaţă, să contribuie la apărarea demnităţii semenilor săi, să cinstească, prin tot ceea ce a făcut, ţara şi poporul din rândul căruia s-a înălţat, care a chemat şi a sperat în vremuri mai bune, Alexandru Vlahuţă şi-a câştigat un loc al său în rândul clasicilor literaturii române, afirmaţi în hotarul celor două veacuri în urmă.


Surse: România pitorească, Alexandru Vlahuţă, Editura Regis Group, Bucureşti, 2002; ro.wikipedia.org;  www.libris.ro;  librarie.carturesti.ro;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu