Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 25 martie 2015

Activitati culturale 25.03.2015 (Pe drumuri de munte)

25.03.2015  PE DRUMURI DE MUNTE – CALISTRAT HOGAŞ

PREZENTARE  DE CARTE

Pentru popularizarea fondului de carte Biblioteca „Nicolae Iorga”, comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a organizat o prezentare de carte şi anume volumul „Pe drumuri de munte” de Calistrat Hogaş. Activitatea s-a desfăşurat în incinta şcolii generale „Ion Creangă” din comuna noastră, la care au participat eleviii clasei a VIII-a.






Calistrat Hogaş s-a născut pe 19 aprilie 1847, la Tecuci în familia preotului Gheorghe Dimitriu. A fost înscris la şcoala publică, sub patronimicul Hogaş, din iniţiativa învăţătorului, Hogaş fiind porecla bunicului dinspre tată. În perioada 1860-1869, a urmat Academia Mihăileană, fiind bursier. După absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de filozofie şi litere din Iaşi, tot bursier. În anul în care a terminat Academia, în urma unui concurs, a fost numit profesor de literatură la gimnaziul comunal din Piatra Neamţ şi, la foarte scurt timp ajunge director. Calistrat Hogaş se stinge din viaţă pe 28 august 1917, la Roman, în mijlocul nepoţilor pe care i-i dăruise fiica cea mare, Cleopatra Silberg. La împlinirea a 42 de zile, la 8 octombrie, este reînhumat la Piatra Neamţ.
A debutat în 1874 cu poezia "Legenda lăcrămioarei" în nr. 5 al ziarului local Corespondenţia provincială. La 3 iulie 1882, Calistrat Hogaş a debutat şi ca prozator în revista locală Asachi, cu fragmente din ciclul „Amintiri dintr-o călătorie”. În 1907, cunoscându-l pe Garabet Ibrăileanu, Calistrat Hogaş s-a lăsat convins şi a început colaborarea la revista Viaţa Românească, din nr. 2 cu povestirea "Floricica". În 1912, la editura Viaţa Românească s-a început tipărirea primei ediţii a volumului "Pe drumuri de munte" de Calistrat Hogaş, însă gravele erori de tipar, determină topirea cărţii. În 1914 s-a tipărit a doua ediţie a cărţii "Pe drumuri de munte", la aceeaşi editură. Stocul de carte, pregătit pentru expediţie, se face scrum în timpul unui incendiu care mistuie tipografia. În 1921 a apărut prima ediţie pentru public a cărţii "Pe drumuri de munte" în două volume; cel de-al doilea, "În Munţii Neamţului", a fost prefaţat de Mihail Sadoveanu.
Volumul Pe drumuri de munte cuprinde următoarele lucrări: Amintiri dintr-o călătorie cu:  Spre mănăstiri, De la Văratic la Săcu, La Agapia, Spre Pipirig, În valea Sabasei, Jupâneasa Zamfira, Un popas, În Munţii Neamţului cu: Floricica, Spre Nichit, Părintele Ghermănuţă, Singur, La Tazlău.



Surse: Pe drumuri de munte, Calistrat Hogaş, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1982, ro.wikipedia.org;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu