Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 ianuarie 2011

Aniversari culturale 20.01.11(Dimitrie Tichindeal, Stefan Popescu, J.V. Jensen)

 20.01.1818 A decedat, la Timişoara  DIMITRIE ŢICHINDEALscriitor român

Născut în anul 1775, la Becicherecu Mic, judeţul Timiş, în familie de preot, decedat la 20 ianuarie 1818, în Timişoara înmormântat în satul natal. Urmează cursurile pentru pregătirea învăţătorilor la Timişoara (absolvă în 1794), mai târziu cursurile pentru preoţi din Timişoara (1801 - 1802). A fost învăţător în Belint, jud.Timiş (1794), în Beregsău, jud.Timiş, un timp revizor şcolar. După 1802 a fost învăţător, apoi preot în Becicherecu Mic (1802- 1818), paralel preot militar (1805) şi “catihet" la noua ,,Preparandie" (şcoala pedagogică) din Arad (1812- 1815).  A fost unul din militanţii pentru emanciparea Românilor de sub ierarhia Bisericii Ortodoxe, în 1807 s-a numărat printre semnatarii memoriului către împăratul Francisc I al Austriei, prin care se cerea numirea unui român în postul de “director" al şcolilor Româneşti  din Banat în 1814, se număra printre cei care cereau episcop Român la Arad, fapt care i-a adus îndepărtarea de la catedră.  A tradus din iluministul sârb Dositei Obradovici, urmărind educaţia maselor româneşti  în scopul ridicării conştiinţei naţionale, pentru obţinerea de drepturi naţionale şi sociale (fabulele sunt adaptate la realităţile sociale Româneşti ).

20.01.1872 Se naşte, la Finţeşti, Buzău  ŞTEFAN POPESCUpictor român

Ştefan Popescu s-a născut în 1872 la Finţeşti în judeţul Buzău. A studiat la Academia de Arte din Munchen şi Paris. În capitala Franţei i-a întalnit pe Gheorghe Petraşcu, Ipolit Strâmbescu, Kimon Loghi, Frederick Storck, cu care a fondat la revenirea în ţară Tinerimea Artistică. A debutat în România cu o expoziţie la Ateneul Român în 1901. În acelaşi an a expus şi la Munchen în expoziţia Secession unde a fost premiat cu medalia de aur. În 1904  a expus la Paris alături de Monet şi Degas. A obţinut Legiunea de Onoare în grad de cavaler în 1925, distincţie acordată de Statul francez şi Premiul Naţional pentru pictură în 1928. Din 1922 a fost pentru o perioada scurta profesor la Academia din Bucureşti. Membru de onoare al Academiei Române (1936), al 2 lea pictor membru al Academiei după Gheorghe Petraşcu. Lucrări de Ştefan Popescu se află în Colecţia Casei Regale a României şi în cadrul Muzeului Peleş datorită faptului ca a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi pictori români de către Regina Maria a României şi Casa Regală a României. Având o profundă sensibilitate religiosă Ştefan Popescu a realizat cu mare migală artistică un număr însemnat de lucrări cu temă religiosă (gravuri, desene, studii ) având în centrul lor mănăstirile, precum şi studii de broderie religiosă ortodoxă românească. O mică parte din opera pictorului Ştefan Popescu se află reprodusă în catalogul apărut la Editura Standard Graphica în anul 1947, cu un an înaintea morţii artistului. Din mulţimea de pânze remarcabile ale maestrului amintim: Crăiţe, Marină, La ocean, Peisaj cu mănăstire, Scări în pădure, Veneţie, Peisaj din Maroc, Arabi, Salcii, etc.

20.01.1873 Se naşte, la Farso, Himmerland  JOHANNES VILHELM JENSENscriitor danez

Johannes V. Jensen s-a născut în 1873, la Farso, în Himmerland, şi a studiat mai întâi Medicina, pe care a abandonat-o repede pentru a se consacra literaturii. Recunoaşterea sa în domeniul literaturii a început cu publicarea  „Povestirilor din Himmerland” (1898-1910), o serie de nuvele a căror acţiune se petrece în Danemarca unde s-a născut. A urmat perioada legendelor şi a miturilor, cele pe care le-a îndrăgit cel mai mult ca formă literară. A mai scris romane, versuri, câteva piese de teatru şi multe eseuri. În primele sale romane, precum „Einar Elkar” (1898), a descris atmosfera bolnăvicioasă ce domnea în Danemarca, dar şi în Europa sfârşitului de veac. Influenţat însă de operele scriitorilor Whitman sau Kipling a dat naştere „Povestirilor din Himmerland”, în care celebrează natura şi locuitorii regiunii natale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu