Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 ianuarie 2011

Aniversari culturale 31.01.11(Mircea cel Batran, F.P. Schubert, J. Galsworthy)

 31.01.1418 A murit, MIRCEA CEL BĂTRÂN domn al Ţării Româneşti

Cronicile consemnează moartea lui Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti între 1386 şi 1418. El este numit "mare voievod şi domn... stăpânind şi domnind peste toată ţara Ungrovlahiei şi al părţilor de peste munţi, încă şi spre părţile tătăreşti şi Almaşului şi Făgăraşului, herteg şi domn al Banatului Severinului şi de amândouă părţile pe toată Podunavia, încă şi până la Marea cea Mare şi singur stăpânitor al cetăţii Darstorului". În timpul domniei lui Mircea, Ţara Românească cunoaşte o puternică dezvoltare economică, consolidare militară şi afirmare politică internaţională, îndeosebi în sud-estul Europei. Remarcabil comandant militar şi abil diplomat, el a întreţinut relaţii bune cu Ungaria, Polonia şi Moldova, a repurtat victorii asupra turcilor şi a intervenit, după 1402, în luptele pentru succesiune din statul turc, fiind cel mai activ şi valoros exponent al luptei antiotomane din vremea sa.

 31.01.1797 Se naşte, la Himmelpfortgrund  FRANZ PETER SCHUBERT – compozitor austriac

Franz Peter Schubert a fost printre primi romantici, compozitor, care, mai mult decât oricare altul, a adus piesa de artă  la maturitate artistică. În timpul carierei sale scurte, dar prolifică, el a produs capodopere în aproape toate genurile, toate caracterizate prin armonii bogate, un tratament expansiv de forme clasice. Schubert a început să studieze compoziţie şi a scris un cântec care a venit în atenţia instituţiei unde era director, Antonio Salieri, care, împreună cu şcoala lui de profesori de armonie, au salutat pe tânărul geniu Schubert . În 1813, după ce vocea lui Schubert sa rupt, sa întors să locuiască cu tatăl său, acesta dorea ca fiul său să-i calce pe urme şi să devină profesor. Schubert a  respectat dorinţa tatălui şi lucra ziua ca profesor, în timp ce noaptea compunea. El a scris mai mult de 100 de melodii, precum şi numeroase opere simfonice, operă şi muzică de cameră, înainte de a fi împlinit vârsta de 20 ani.  În 1823, Schubert a fost ales la Musikverein din Graz, în calitate de membru de onoare. Deşi acest lucru nu a adus nici o răsplată financiară, Schubert a obţinut o uşoară recunoaşterea a sa, şi  a arătat recunostinţa lui, compunând celebra sa opera Unfinished Symphony. Cinci ani mai târziu, muzica lui Schubert a fost prezentată la un concert de la Musikverein din Viena. Munca sa a fost primită cu destul entuziasm, şi  apreciată de critici. Aceasta a marcat singurul moment din timpul vieţii compozitorului, în care sa bucurat de succes. Schubert la venerat pe legendarul compozitor Beethoven, dar şi acesta a apreciat munca lui Schubert, după ce a ascultat o selecţie de melodii. Schubert, de asemenea, a considerat extrem de importantă munca compozitorilor Franz Joseph Haydn şi Wolfgang Amadeus Mozart.

31.01.1933 A murit, la Londra, Anglia JOHN GALSWORTHY scriitor englez

John Galsworthy a fost unul dintre cei mai populari romancieri şi dramaturgi englezi de la începutul secolului XX. S-a născut la Kingston Hill, în comitatul Surrey, Anglia. A studiat la Harrow şi la New College, Oxford. A fost admis în barou, în 1890, dar curând a părăsit avocatura şi s-a dedicat scrisului. Scrierile lui descriu în cea mai mare parte viaţa înaltei burghezii engleze, dar adesea se ocupă cu simpatie şi de cei oprimaţi social şi economic. Galsworthy a luat premiul Nobel pentru literatura, în 1932. Galsworthy nu va putea să-şi primească personal acest premiu, încetând din viaţă în ziua de 31 ianuarie 1933. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu