Faceți căutări pe acest blog

joi, 27 ianuarie 2011

Aniversari culturale 27.01.11(W.A. Mozart, Giuseppe Verdi)

27.01.1756 Se naşte, la Salzburg, Austria WOLFGANG AMADEUS MOZART compozitor austriac

Cu ocazia aniversării a 255 de ani de la naşterea compozitorului austriac, la sediul bibliotecii am organizat o audiţie muzicală

Wolfgang Amadeus Mozart a fost un compozitor de muzică „clasică vieneză” ("Wiener Klassik" pe limba lui maternă). S-a născut în 1756 în oraşul Salzburg şi a trăit până în 1791. A fost botezat „Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart”, dar se pare că nu i-a plăcut prea mult numele complet dat de părinţi, de obicei se prezenta „Wolfgang Amadé Mozart”. Tatăl lui a fost muzician şi Wolfgang a început deja de la vârsta de 4 ani să înveţe de la el cântul la pian, vioară şi arta de a compune cântece. La vârsta de 5 ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate şi astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat. Deşi a trăit numai 35 de ani, Mozart ne-a lăsat o moştenire deosebită prin operele sale.
 
27.01.1901 A murit, la Milano, Italia  GIUSEPPE VERDI – compozitor italian

110 de ani de la moartea compozitorului italian

Giuseppe Verdi, cel mai mare compozitor italian de operă, s-a născut la 10 octombrie 1813 în satul Le Roncole şi a murit la 27 ianuarie 1901. Bătrânul organist al bisericii din sat, Baistrocchi, i-a dat lui Verdi primele noţiuni muzicale ţi l-a învăţat să cânte şi la orgă. La vârsta de 10 ani, Verdi a plecat în orăşelul din apropiere, Bussetto, unde a urmat şcoala şi a învăţat mai departe muzica cu Ferdinando Provesi, un bun muzician, absolvent al celebrei Academii de Muzică din Parma. Provesi şi-a dat seama repede de extraordinarele însuşiri ale elevului său şi după câţiva ani l-a sfătuit să plece la Milano, spre a-şi continua studiile la Conservator. Devine director al Societăţii Filarmonice din localitate şi în acelaşi timp lucrează la opera ce-i fusese comandată. Oberto, prima operă a lui Verdi, a fost prezentată pe scena teatrului La Scala în noiembrie 1839. Creaţia unui tur operativ de forţă bazat pe ingeniozitatea formulării artistice i-a asigurat lui Verdi nemurirea, începând din 1851 cu Rigoletto, urmată de Il Trovatore, La Traviata, şi în 1871 de Aida. Giuseppe Verdi a ridicat nivelul operei de tradiţionalul tip italian- caracterizat prin atotputernicia melodiei – la o înălţime care nu a putut fi atinsă de ceilalţi compozitori italieni din secolul XIX-lea. El este considerat în toată lumea muzicii un mare compozitor şi mai particular, în Italia este considerat un erou patriotic şi un campion al drepturilor omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu