Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 ianuarie 2011

Aniversari culturale 26.01.11(Polykarp Kusch, N. Ceausescu, Adi Cusin)

 
26.01.1911 Se naşte, la Blankenburg, Germania POLYKARP KUSCH fizician american

100 de ani de la naşterea fizicianului american

Polykarp Kusch s-a născut pe 26 ianuarie 1911 la Blankenburg în Germania fiind fiul unui preot. El a locuit în Statele Unite şi a fost cetăţean american. A fost educat în vestul Statelor Unite. Înclinările sale erau spre chimie însă după ce a asistat la un curs la Institutul de Tehnologie din Cleveland, Ohio, intersul său s-a îndreptat spre fizică. În 1931 a fost licenţiat în ştiinţă. În 1932 a intrat la Universitatea Illinois iar în 1936 a primit titlul de Doctor în fizică. Profesorul Kusch a primit titlul de Doctor în ştiinţă acordat de Institutul de tehnologie Case, Universitatea din Ohio, Universitatea din Illinois şi Colegiul Colby. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 1955, împreună cu Willis Lamb, pentru că a determinat că momentul magnetic al electronului este mai mare decât valoarea teoretică, descoperire ce a condus la noi inovaţii în electrodinamica cuantică. A fost ales membru al Academiei naţionale de Ştiinţă (S.U.A.) în 1956. În următorii ani se concentrează foarte mult asupra problemelor de educaţie, în special a tinerilor făcându-i să înţelagă această civilizaţie ciudată afectată de cunoaşterea ştiinţei şi rezultatele acesteia. Polykarp Kusch s-a căsătorit cu Edith Starr McRoberts, au avut trei fete. Soţia lui a decedat în 1959 şi el s-a căsătorit cu Betty Pezzoni în 1960. Profesorul Kusch a murit în 1993.

26.01.1918 Se naşte, la Scorniceşti  NICOLAE CEAUŞESCUpolitician comunist român

Nicolae Ceauşescu a fost conducătorul comunist al României din anul 1965, până când a fost înlăturat şi executat în 1989. Membru al mişcării tineretului comunist din România în anii 1930, Ceauşescu a fost arestat în 1936 şi respectiv în 1940 pentru activităţile desfăşurate în cadrul partidului comunist. În 1939 s-a căsătorit cu Elena Petrescu. După moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceauşescu a preluat conducerea partidului comunist, îndeplinind funcţia de secretar general din iulie 1965. Odată cu preluarea Consiliului de Stat (decembrie 1967), el a devenit şeful statului. Între proiectele sale grandioase, s-a numărat şi intenţia de a demola sate întregi din ţară şi zone întinse ale oraşului Bucureşti. De altfel, peste o cincime din zona centrală construită a Bucureştiului, inclusiv biserici şi monumente istorice, a fost rasă de pe faţa pământului la ordinul lui Ceauşescu (anii 1980). Regimul său a luat sfârşit când Ceauşescu a ordonat forţelor armate şi de securitate să împuşte pe cei care manifestau împotriva guvernului la Timişoara, la 17 decembrie 1989. Demonstraţiile au izbucnit apoi la Bucureşti şi în alte oraşe mari ale României. La 22 decembrie 1989, armata s-a alăturat protestatarilor. În aceeaşi zi, Ceauşescu şi soţia sa au fugit din capitală cu un elicopter, dar au fost capturaţi şi arestaţi. La 25 decembrie, cei doi au fost judecaţi şi condamnaţi la moarte de către un tribunal militar special, sub acuzaţia de crimă cu caracter de masă.

26.01.1941 Se naşte, la Gleiwitz, Germania  ADI CUSIN – poet roman

70 de ani de la naşterea poetului român

Unul dintre cei mai importanţi poeţi români ai ultimilor patru decenii. Numit deseori şi "noul Labiş". Se naşte la Gleiwitz, în Germania (actualmente Polonia), Adolf Aristotel Cusin, viitorul poet, cunoscut sub numele cu care îşi va semna scrierile de la debut şi până la ultima carte, Adi Cusin. Adi Cusin debuta în presa literară din România odată cu Mihai Ursachi, Dan Laurenţiu, Ioanid Romanescu, Cezar Ivănescu, impunându-se în conştiinţa cititorului de poezie mai ales după apariţia cărţii de debut, "A fi" (Ed. Tineretului, 1968) şi a volumului "Umbra punţilor" (Ed. Cartea Românească, 1970) ca un poet original prin viziunea lirică, prin ipostazele ludicului şi ironiei textuale, precum şi prin ademenitoare accente urmuziene. A fost secretar literar la Teatrul de Copii şi Tineret (1967-1972), redactor principal la revista „Flacăra” (1976-1980), comentator-publicist, „Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate” (1980-2008). A debutat editorial în anul 1968, cu volumul A fi. Alte cărţi publicate: Umbra punţilor (1970), Starea a treia (1974), Ţara somnului (1994). Deşi plecat în Bucureşti prin anii 1980, Adi Cusin a rămas sufleteşte în Iaşi, oraşul copilăriei şi maturizării, tot timpul. În răstimpul ultimelor luni, al ultimilor paşi pe Golgota acestei lumi, poetul a lăsat cuvânt testamentar să fie înmormântat la Iaşi. Prietenii şi cititorii îl pot vizita la Cimitirul "Eternitatea", dar mai ales în cărţile sale de poezie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu