Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 decembrie 2010

Aniversari culturale 14.12(Henri Coanda, Radu Beligan, I.Al. Bratescu-Voinesti)

14.12.1910 Henri Coandă experimentează primul avion cu reacţie

Este încercat în zbor la Issy-les-Moulineaux (Franţa) primul avion cu motor aeroactiv din lume, Coandă 1910, inventat, construit şi pilotat de savantul şi inventatorul român Henri Coandă. Aparatul a fost expus la Salonul de aeronautică din Paris în anul 1910. 





14.12.1918 S-a născut, la Galbeni(Filipeşti), Bacău RADU BELIGAN – actor român

 Născut pe 14 decembrie 1918 în satul Galbeni judeţul Bacău – sat al cărui nume anagramat, a făcut renumele actorului BELIGAN. A studiat dreptul şi filozofia la Bucureşti, a început Conservatorul de Artă dramatică sub îndrumarea doamnei Lucia Sturza Bulandra, a cochetat cu literatura. Începând cu teatrul Munca şi Voie Bună şi continuând cu alte companii teatrale îşi construieşte reputaţia de actor comic popular. Nu se cantonează însă în acest gen, Victor Ion Popa îl distribuie în “Cvadratura cercului“ de Kataev. Apoi joacă în “Steaua fără nume“ (Miroiu), “Trei surori“(Tuzenbach), “ Ziariştii“ (Cerchez) şi apoi Dandanache. În cinematografie printre primele roluri este memorabilul rol a lui Rică Venturiano.


14.12.1946 A decedat, la Bucureşti IOAN ALEXANDRU BRĂTESCU-VOINEŞTI – scriitor român

La 1 ianuarie se naşte la Târgovişte viitorul scriitor Ioan Alexandru Brătescu- Voineşti, al doilea copil al lui Alexandru Brătescu şi al Alexandrinei. După luarea bacalaureatului, se înscrie la Medicina. După primul an (1887- 1888), trece la Drept, dornic să-şi mai ia curând o diplomă. Îşi ia licenţa în Drept şi intra în magistratură, la Bucureşti, în anul 1891. În 1903 apare primul volum al scriitorului, Nuvele şi schiţe,cuprinzând 10 lucrări. Scriitorul este distins cu premiul Academiei pentru volumul În lumea dreptăţii şi numit în comitetul Teatrului Naţional. I. Al. Brătescu- Voineşti şi-a dobândit renumele său literar, între altele, şi pentru adâncimea cu care a abordat problemele morale, privitoare la comportamentul oamenilor în societate. Puiul, Bietul Tric, Moartea lui Castor, sunt numai schiţe; tot schite sunt şi alte lucrări ale scriitorului ca: Nicuşor, Călătorului îi şade bine cu drumul, Blana lui Isaia, Privighetorea, Microbul. Între nuvele, asadar naraţiuni ample, cu o desfăşurare de fapte mai bogată, cu subiect mai dezvoltat, urmărind mai îndeaproape viaţa eroului principal, sunt Niculaiţă Minciună, Pană Trăsnea Sfântul, În lumea dreptaţii, Neamul Udreştilor, Sminteala lui Radu Finuleţ, etc.

14.12.1955 România devine membru O.N.U.
 
Consiliul de Securitate al O.N.U. recomandă Adunării Generale admiterea în O.N.U. a 16 state, printre care şi România. Adunarea Generală votează în aceeaşi zi admiterea simultană a celor 16 state în O.N.U. Prin această admitere, regimurile democrat-populare impuse în Europa de Centru-Est şi Sud-Est de către autorităţile sovietice primesc o recunoaştere internaţională. Admiterea democraţiilor populare în O.N.U. s-a efectuat în ciuda faptului că regimurile comuniste încălcaseră grav cele mai elementare libertăţi ale omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu