Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 decembrie 2010

Aniversari culturale 16.12(Beethoven, Jane Austen, Alphonse Daudet)

16.12.1770 S-a născut, la Bonn  LUDWIG VAN BEETHOVEN – compozitor german

Cu prilejul aniversării a 240 de ani de la naşterea compozitorului german, la sediul bibliotecii am organizat o audiţie muzicală.

Istoria muzicii universale cunoaşte mulţi compozitori mari, ale căror lucrări au supravieţuit veacurilor, dar singur Beethoven a fost supranumit Titanul. Titan, ca artist şi ca om deopotrivă, fiindcă în artă, ca şi în viaţă a învins prejudecăţile timpului său, a încurajat năzuinţele spre libertate, a înlăturat destoinic piedicile ce i s-au ridicat în cale şi s-a înălţat, deasupra amărăciunilor care l-au însoţit până în cel din urmă ceas. Ludwig van Beethoven s-a născut în ajunul unei epoci când Europa era străbătută de la un capăt la altul de ideile noi ale schimbării orânduirii feudale. Pentru felul cum a ştiut, prin muzica sa, să înaripeze sufletele, să devină un ecou al frământărilor timpului când a trăit, Beethoven a fost socotit un artist revoluţionar. Condiţiile în care Beethoven a trăit şi a creat o operă pe cât de vastă pe atât de importantă, au fost cum nu se poate mai vitrege. A văzut lumina zilei într-o familie împovărată de griji fără număr, a trebuit să se zbată mereu spre a studia muzica şi a-şi câştiga existenţa, fiinţa cea mai apropiată – un nepot de frate, în care îşi pusese toată nădejdea l-a dezamăgit prin purtările sale, ba a trebuit să îndure şi lovitura cea mai cumplită unui muzician, pierderea auzului.

16.12.1775 S-a născut, la Steventon, Hampshire  JANE AUSTEN – scriitoare engleză

Jane Austen nascută pe 16 decembrie 1775 în Steventon, Hampshire. Familia sa aparţinea burgheziei rurale, condiţie care i-a marcat întreaga operă . A fost al şaptelea copil, al reverendului anglican George Austen, şi a soţiei sale Cassandra. În 1783, Jane şi Cassandra au făcut studii pentru desăvârşirea pregătirii lor la Cawley, în Southampton, dar au fost nevoite să se întoarcă destul de repede din cauza unei epidemii ce a izbucnit în Southampton. Între 1785 şi 1786 Jane şi Cassandra au fost eleve şi au stat la un internat în Reading, loc ce pare descris de Jane în romanul "Emma" . Între 1795 şi 1799 începe să adune material şi apar primele versiuni ale povestirilor care s-au publicat sub titlurile : Raţiune şi simţire, Mândrie şi prejudecată şi Abaţia din Northanger. Probabil că tot în aceasta perioada a scris şi Lady Susan . În 1797, tatal ei a vrut să-i publice Mândrie şi prejudecată, dar editorul l-a refuzat . În 1803 Jane Austen a reuşit să-şi vândă povestirea Abaţia Northanger pentru 10 lire sterline, dar cartea nu s-a publicat decât 14 ani mai târziu. Animată de succes, autoarea a încercat şi cu Mândrie şi Prejudecată pe care a vândut-o în noiembrie 1812 şi care s-a publicat în ianuarie 1813. În acelaşi timp a început lucrul şi la Mansfield Park. În 1813 identitatea autoarei romanului Mândrie şi Prejudecată a început să se facă cunoscută datorită popularităţii operei şi a indiscreţiei familiei. În acelaşi an s-a publicat ediţia a doua a ambelor romane. În mai 1814 s-a publicat Mansfield Park, roman din care s-au vândut toate exemplarele în mai puţin de şase luni. Austen începe să lucreze la Emma. În decembrie 1815 s-a publicat Emma, dedicată principelui regent, iar anul următor o noua editţe a lui Mansfield Park. A doua ediţie nu a mai avut acelaşi succes ca prima ediţie. Începând din 1916 starea sănătpţii ei începe să se înrăutăţească . Pentru a se putea îngriji a fost mutată la Winchester, unde a murit pe 18 iulie 1817. Ultimele ei cuvinte au fost “Nu vreau nimic altceva decat să mor “ Avea 41 de ani . Este înmormântată în catedrala Winchester. 

16.12.1897 A decedat, la Paris ALPHONSE DAUDET – scriitor francez

Alphonse Daudet s-a născut la data de 13 mai 1840 la Nimes. Tatăl său se numea Vincent Daudet. Acesta avea o ţesătorie şi făcea negoţ cu mătăsuri. Daudet a urmat mai întâi cursurile instituţiei Canivet din Nimes, apoi pe cele ale liceului Ampere din Lyon, unde s-a mutat împreună cu familia în urma unor dificultăţi financiare. În anul 1855 a devenit pedagog la colegiul din Ales. Această experienţă l-a inspirat în scrierea primului său roman "Le petit chose" (Piciul, 1868). În noiembrie 1857 Daudet s-a mutat la Paris la fratele său mai mare Ernest Daudet, un cunoscut istoric francez. Un an mai târziu scriitorul a debutat cu volumul de versuri "Les Amoureuses" (Îndrăgostitele). În anul 1860 a devenit secretar al ducelui de Morny, slujba pe care a obţinut-o la recomandarea împaratesei Eugenie, soţia lui Napoleon al III-lea. Între 1860-1865 a făcut câteva călătorii în Corsica, Sardinia, Provenţa, Algeria şi a publicat povestiri în "Le Monde illustre" şi în 'Le Figaro". Între 1866-1869 a publicat în "L'Evenement" şi în "Le Figaro", sub pseudonimul Marie Gaston, un ciclu de "Croniques Provencales" (Cronici provensale), care mai târziu au devenit "Lettres de mon moulin" (Scrisori din moara mea, 1869). La data de 27 ianuarie 1867 Daudet s-a căsătorit cu Julia Allard. După înca un an a publicat "Le Petit Chose, histoire d'un enfant" (Piciul, povestea unui copil), roman autobiografic. În 1870 scriitorul s-a angajat ca voluntar în războiul franco-prusian. Doi ani mai târziu a aparut volumul "Aventures veritables de Tartarin de Tarascon" (Aventurile adevarate ale lui Tartarin din Tarascon), care i-a adus lui Daudet consacrarea universală. În 1873 a publicat "Contes du Lundi" (Povestiri din ziua de luni), inspirate din asedierea Parisului de către prusaci. În 1874 au apărut "Les Femmes d'artistes" (Soţiile de artişti), "Fromont jeune et Risler aine" (Fromont cel tânar şi Risler cel vârstnic), "Etudes et paysages" (Studii şi peisaje), etc. Au urmat "Jack" (1876), "Le Nabab" (Nababul, 1877), "Les Rois en exil" (Regii în exil, 1879), "L'Evangeliste" (Evanghelista, 1884), "Tartarin sur les Alpes" (Tartarin în Alpi, 1885), inspirat de o călătorie în Elveţia recomandată de medici deoarece suferea de plămâni, "L'Immortel"(1888), "Tartarin de Tarascon: Port-Tarascon" (1890), "La Petite Paroisse" (Mica parohie sau Lidia, 1895). La 16 decembrie 1897 Alphonse Daudet a murit la Paris. Au fost publicate postum "Le Tresor d'Arlatan" (Comoara din Arlatan) şi "Soutien de famille" (Sprijinul familiei).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu