Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 decembrie 2010

Aniversari culturale 21.12(Petru Movila, Heinrich Boll, Stela Popescu)

21.12.1596 Se naşte, la Suceava PETRU MOVILĂteolog şi om de cultură român, mitropolit al Kievului

Petru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă. După moartea tatălui său, tânărul fiu de domnitor va pribegi, împreună cu mama şi cu fraţii săi în Ţara Românească, după care se vor aşeza definitiv în Polonia. Învăţătura şi-o va începe în casa părintească, apoi o va continua la vestita şcoală a „Frăţiei” ortodoxe din Kiev şi la Academia Zamoiska din Zemosč, unde va învăţa limbile latină, greacă, slavonă şi polonă, la care se adăugau şi celelalte discipline studiate: gramatica, poetica, retorica, dialectica, teologia. Potrivit obiceiului nobililor polonezi, a trebuit să înveţe şi mânuirea armelor, luând parte şi la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Ţuţora şi Hotin. După o păstorire de 13 ani, mitropolitul Petru Movilă a trecut la cele veşnice, în ziua de 1 ianuarie 1647, fiind îngropat în biserica cea mare a mânăstirii Pecerska. prin testamentul său, averea sa fost lăsată Colegiului de la Kiev şi catedralei Sfintei Sofia şi mânăstirii Pecerska, pentru refacerea lor şi pentru azilul de bătrâni. În anul 1995, pe data de 27 iulie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a trecut în rândul sfinţilor pe marele ierarh român, ca dată de prăznuire fiind stabilită ziua de 31 decembrie.

21.12.1917 Se naşte, la Cologne (Köln), German Empire HEINRICH BÖLL – scriitor german

Heinrich Theodor Böll este cel de-al doilea scriitor german, după Thomas Mann, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură (1972). Membru al Grupului 47 şi profund implicat în viaţa publică din Germania postbelică, Boll şi-a asumat, alaturi de Gunter Grass, rolul de conştiinţă a generaţiei sale. Cărţile lui, traduse în peste treizeci de limbi, vorbesc despre vina tragică a poporului german, rănile încă nevindecate şi necesitatea de a privi în faţă un trecut întunecat şi dureros. Dintre scrierile sale, amintim: Fotografie de grup cu doamna, Casa văduvelor, Destinul unei ceşti fără toartă, Unde ai fost, Adame?, Opiniile unui clovn (2007), Partida de biliard de la ora nouă şi jumătate (2008) şi Onoarea pierdută a Katarinei Blum (2009). Se stinge din viaţă la 67 de ani pe 16 iulie 1985.

21.12.1935 Se naşte, la Bălţi, Basarabia STELA POPESCU – actriţă româncă de teatru şi film

Stela Popescu actriţă de comedie, s-a născut la data de 21 decembrie 1935 într-un târguşor cu foarte mulţi evrei, datorită cărora avea o viaţă comercială foarte bogată. Mama sa purta pe vremea aceea sandale nemţeşti şi se îmbraca în mătase naturală. Amintirile sale din copilarie erau romantice, chiar dacă lucrurile acolo s-au petrecut dramatic. În memoria sa, Orheiul a rămas un colt de rai, o frumuseţe plină de flori, unde îşi aminteşte aevea o curte minunată cu un păr care facea pere cât un "cap de copil". Părinţii săi erau amândoi învăţători.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu