205 de ani de la naşterea poetei britanice
Elizabeth Barrett Browning s-a născut pe 6 martie 1806 la Durham, Anglia. Poeta Elizabeth Barrett Browning, cunoscută mai ales pentru poezia „Cum te iubesc?”, a rămas infirmă în copilărie, iar tatăl ei a forţat-o să stea în casă. În 1845, l-a cunoscut pe Robert Browning şi, după o perioadă în care acesta i-a făcut curte, lucru ţinut în secret faţă de despoticul ei tată, s-au căsătorit şi s-au stabilit la Florenţa. Într-o atmosferă de iubire, sănătatea ei s-a îmbunătăţit atât de mult încât a putut da naştere unui copil, Pen, spre stupoarea lumii medicale. Cea mai ambiţioasă lucrare a sa, romanul în versuri albe Aurora Leigh (1857), a avut un enorm succes la public. S-a stins din viaţă pe 29 iunie 1861, Florenţa.
145 de ani de la naşterea compozitorului român
Dumitru Kiriac - Georgescu s-a născut la 6 martie 1866 în Bucureşti, ca fiu al Anastasiei şi al lui Gheorghe Kiriac. La juvenila vârstă de 14 ani se înscrie la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, pe care-l absolvă în 1885, unde a studiat cu profesorii: Gheorghe Brătianu, Eduard Wachmann şi Gheorghe Stephănescu. Bucurându-se de aprecierile profesorilor săi, a căror recomandare i-a înlesnit frecventarea Conservatorului Naţional de muzică din Paris, unde a studiat cu E. Pessard, Theodor Dubois, Louis-Albert Bourgauet - Decaudray şi Charle-Marie Widor. Tot la Paris se perfecţionează în arta compoziţiei la Schola Cantorum cu Paul Vidal şi Vincent d’Indi. Tot în capitala Franţei, la prestigioasele instituţii muzicale frecventate, Dumitru Kiriac - Georgescu studiază cu pasiune, talent şi hotărâre fermă cântul gregorian şi modurile medievale, fapt ce se va vedea mai târziu. Întors în ţară, Kiriac desfăşoară o bogată şi impunătoare activitate de dirijor, profesor, compozitor şi folclorist. Ca dirijor, Dumitru Kiriac - Georgescu îşi începe activitatea mai întâi la Biserica Albă din Bucureşti, continuând la corul Capelei române din Paris şi apoi la Biserica „Domniţa Bălaşa” din Bucureşti, unde dirijează între anii 1909- 1928. În 1901, împreună cu un grup de tineri melomani, pune bazele Societăţii Corale Carmen, pe care o conduce între 1901-1918. În 1920, împreună cu George Enescu, Mihail Jora, Simeon Niculescu, Constantin Brăiloiu, Timotei Popovici şi alţii, devine membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, azi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Se stinge din viaţă la 8 ianuarie 1928 în Viena.
Surse: www.wikipedia.org; www.guardian.co.uk; cercetatiscripturile.intercer.net; www.eparhiaargesului.ro; www.filarmonicapitesti.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu