26.05.1896 S-a născut la Fălticeni, Suceava AUREL BĂEŞU – pictor român
115 de ani de la naşterea pictorului român
Aurel Băeşu s-a născut pe 26 mai 1896, la Fălticeni, a trăit şi s-a format ca artist, având reale aptitudini pentru desen, în condiţii precare financiar. După terminarea cursurilor gimnaziului "Alexandru Donici" din Fălticeni, a urmat Şcoala de Belle Arte din Iaşi unde a studiat pictura cu C. Artachino şi Gh. Popovici. Aici s-a remarcat alături de Adam Bălţatu şi Mihai Onofrei, pentru ca, în 1915, să fie distins de către Academia Româna cu Premiul I "Lecomte de Nöuy" pentru desen. Un destin ce părea ca va fi încununat de strălucite împliniri - din dorinţa de studiu permanent, tânărul artist înscriindu-se şi la Institutul de Belle Arte din Roma - va sfârşi mult prea devreme, pe 24 august 1928, la Piatra Neamţ, fiind doborât de tuberculoza. Este înmormântat în cimitirul Valea Viei din Piatra Neamţ. Dar experienţa acumulată a contribuit la decantarea impresiilor, arta sa atingând forme noi de expresie, cu vizibile tendinţe de simplificare decorativă.
26.05.1916 S-a născut, la Bucureşti VINTILĂ CORBU – scriitor român
95 ani de la naşterea scriitorului român
Vintilă Corbul, pe numele său complet Vintilă Dumitru Corbu Economu Popescu, s-a născut pe 26 mai 1916, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Drept şi, în paralel, pe cele ale Facultăţii de Litere si Filozofie - secţia Istorie, avându-l profesor pe Gheorghe I. Brătianu. Primul roman scris de Vintilă Corbul, pe când avea 16 ani, este "Babel Palace". Atunci, scriitorul a fost considerat o nouă stea a literaturii. "Babel Palace" a apărut într-o singură ediţie, în anul 1939. În 1966, Vintilă Corbul a scris, în colaborare cu Mircea Eugen Burada, povestirea "Moarte şi portocale la Palermo", apărută în colecţia Temerarii - Editura Tineretului. Datorită succesului, la insistenţele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenuşă şi orhidee la New York". Era primul volum apărut sub semnăturile Vintilă Corbul şi Eugen Burada. Colaborarea dintre cei doi scriitori a durat 29 de ani. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Vintilă Corbul se numără "Căderea Constantinopolelui" editată în limbile franceză, greacă şi arabă. Prin această carte, Vintilă Corbul a dat lovitura pe piaţa editorială, fiind cea mai bine vândută carte din beletristica românească. În Franţa, cartea a fost popularizată sub formă de teatru radiofonic. "Asediul Romei" este un alt volum cunoscut al lui Vintilă Corbul, romanul fiind scris în mai puţin de un an. Vintilă Corbul a scris şi scenariile filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu - "Nea Marin Miliardar", "Revanşa", "Un comisar acuză", "Duelul". În 2004, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer. Se stinge din viaţă pe 30 ianuarie 2008 la locuinţa sa de lângă Versailles, la vârsta de 91 de ani. Grav bolnav, Vintilă Corbul a fost internat, în ultimele luni, la o clinică din oraşul francez Rocquencourt (în Yvelines, în apropiere de Versailles). Se odihneşte în Cimitirul Bellu din Bucureşti.
Surse: www.ro.wikipedia.org; autoreprezentari.blogspot.com; www.asinfo.ro; www.interferente.ro; www.mediafax.ro; www.facebook.com;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu