18.07.1811 S-a născut, la Calcutta, India WILLIAM MAKEPEACE THACKERAY – scriitor englez
200 ani de la naşterea scriitorului englez
William Makepeace Thackeray s-a născut pe 18 iulie 1811, la Calcutta, în India. Thackeray era fiul unui secretar din conducerea Companiei Britanice a Indiilor de Est. Tatăl său a murit când William avea 5 ani. În 1817 băiatul a fost trimis în Anglia, fără mama sa, care a rămas în India, şi a fost educat în mai multe şcoli bine cotate. Intenţia de a studia la Universitatea Cambridge a durat numai un an 1829, dar câteva scrieri ale lui au fost publicate totuşi în revistele universităţii. În 1830, tânărul Thackeray a călătorit la Paris şi la Weimar, unde l-a cunoscut de Goethe. La 21 de ani a intrat în posesia averii moştenite de la părinţi, pe care a risipit-o însă destul de repede în jocuri de noroc, în încercarea de a fonda două ziare lipsite de succes şi în falimentul a două bănci indiene. Obligat să-şi câştige existenţa, Thackeray s-a îndreptat către jurnalism, semnând pentru Fraser's Magazine articole de critică de artă, schiţe, dar şi două opere literare mai dezvoltate, Norocul lui Barry Lyndon 1844 şi Cartea snobilor 1846. După câteva scrieri de succes, renumele i-a fost asigurat de romanul Bâlciul deşertăciunilor 1847, care i-a atras elogiile criticii şi admiraţia publicului încă înainte de apariţia ultimului fascicul. În anul 1848 începe publicarea în foileton a romanului Pendennis, ca mai târziu în 1852 să publice romanul istoric Henry Esmond. William Makepeace Thackeray se stinge din viaţă pe 24 decembrie 1863, la Londra, în urma unui atac de apoplexie, lăsând neterminat romanul Denis Duval.
18.07.1976 Primul 10 din istoria gimnasticii obţinut de NADIA COMĂNICI la Olimpiada din Montreal
35 ani de la primul 10 din istoria gimnasticii feminine
Gimnastica mondială aniversează astăzi 35 de ani de când Nadia Comăneci a reuşit să dea peste cap calculatorul concursului de la Jocurile Olimpice de la Montreal, arătându-se în premieră nota 1.00, ceea ce însemna de fapt nota maximă 10.00. Exerciţiul Nadiei de la paralele i-a uimit pe toţi, începând cu arbitri, coechipiere, adversari, spectatori şi terminând cu telespectatorii. La cei doar 14 ani, talentul şi dorinţa de afirmare nu o puteau lăsa să plece de la Montreal doar cu o singură notă de 10. Nadia Comăneci a reuşit însă să facă o lume întreagă să vorbească despre ea şi despre ţara noastră, nu doar atunci, ci şi acum, la 35 de ani distanţă de la încheierea evenimentului. Nadia a mai obţinut încă şase note maxime, ocupându-şi astfel loc în istoria gimnasticii. Două dintre cele şapte note de 10 au fost obţinute de Nadia în concursul individual compus paralele şi bârnă, două în concursul pe echipe paralele şi bârnă şi alte trei în finalele pe aparate paralele, bârnă şi sol. Jocurile Olimpice de la Montreal au fost denumite de presa mondială şi nu numai Olimpiada Nadiei Comăneci, cele mai puternice publicaţii din lume elogiind performanţele din Canada ale gimnastei române. A început gimnastica în 1972, la 10 ani, şi a încheiat performanţa în 1984, fiind considerată cea mai titrată gimnastă din toate timpurile. În 1989 a părăsit România, stabilindu-se în SUA, iar şapte ani mai târziu s-a căsătorit cu fostul gimnast Bart Conner. Cei doi au un copil, născut pe 3 iunie 2006, Paul Dylan, şi conduc împreună propria academie de gimnastică, în Oklahoma. De-a lungul carierei, a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, câştigând cinci medalii de aur trei la Montreal, în 1976, şi două la Moscova, în 1980, două titluri mondiale în 1978 şi 1979 şi cinci titluri europene la ediţiile din 1977 şi 1979.
Surse: Bîlciul deşertăciunilor, William Thackeray, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1963; ro.wikipedia.org; www.adevarul.ro www.art247.com; www.9am.ro; metropotam.ro;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu