Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 august 2011

Aniversari culturale 9.08.11(Mihai Viteazul, Leonid Andreev, William Fowler)

9.08.1601 A murit, la Turda MIHAI VITEAZUL – domnitor român

410 ani de la moartea domnitorului român

Mihai Viteazul s-a născut într-o aşezare de la gurile Ialomiţei, în anul 1558, părinţi fiindu-i Pătraşcu vodă cel Bun şi Tudora, sora lui Iane Epirotul, ban al Olteniei. Instruit, cunoştea greaca, turca, energic, perseverent, Mihai s-a îndeletnicit în tinereţe cu treburi de negoţ. A ocupat însă şi funcţii dregătoreşti de la bănişor de Mehedinţi la ban al Craiovei. Mihai a fost numit domnitor în septembrie 1593. A urmărit instalarea autorităţii centrale şi consolodarea acelei părţi din boierime care îi era credincioasă, în frunte cu boierii olteni. După stabilitrea unui sistem de alianţe antiotomane, a început războiul de eliberare de sub dominaţia turcilor încă din anul 1595, înfrângând câteva oşti turceşti şi tătărăşti la Putineiu, Stăneşti, Şerpăteşti şi apoi marea oaste otomană condusă de Sinan Paşa, la Călugăreni pe 13 august 1595 şi la Giurgiu în octombrie 1595. În 1599 l-a învins pe voievodul Andrei Bathory la Şelimbăr şi a pus stăpânire pe Transilvania, iar în mai 1600, după o campanie fulgeratoare, a luat în stăpânire şi Moldova, realizând, la 27 mai 1600, prima unire politică a celor trei ţări române, intitulându-se "domn al Ţării Româneşti, al Transilvaniei şi a toată Ţara Moldovei". Biruit la Mirăslău septembrie 1600 de nobilimea maghiară ajutată de imperiali şi apoi de poloni, care, ocupând Moldova, au pătruns şi în Ţara Românească, a fost nevoit să apeleze direct la ajutorul împăratului Rudolf II. Dar, după ce, împreună cu generalul Basta, a înfrânt armata nobiliară la Guruslău pe 3 august 1601, a fost asasinat mişeleşte la Câmpia Turzii pe 9 august 1601.

9.08.1871 S-a născut, la Oriol, Rusia LEONID ANDREEV – scriitor rus

140 ani de la naşterea scriitorului rus

Leonid Nikolaevici Andreev s-a născut la 9 august 1871 la Oriol. După un debut fulminant în 1901, Andreev este receptat ca unul dintre cei mai de seamă scriitori ai vremii. Scrierile ulterioare Râsul roşu, Guvernatorul, Iuda Iscarioteanul, Povestea celor şapte spânzuraţi etc. stârnesc polemici aprinse în epocă. Cele mai îndrăzneţe căutări stilistice sunt mai uşor sesizabile în dramaturgie, în piese ca Viaţa omului, Anatema, Împăratul Foamete etc. În Scrisori despre teatru 1912-1913, Andreev avansează caracteristicile teatrului panpsihic, ale cărui teze sunt ilustrate în piese ca Ekaterina Ivanovna, Ideea, Recviem, Valsul câinilor şi altele, dar şi în romanul neterminat Jurnalul Satanei. Se stinge din viata la 12 septembrie 1919, în Finlanda.

9.08.1911 S-a născut, la Pittsburgh, S.U.A. WILLIAM ALFRED FOWLER – fizician american

100 ani de la naşterea fizicianului american

William Alfred Fowler s-a născut la 9 august 1911 în Pittsburgh, S.U.A. După urcarea diferitelor trepte ale ierarhiei universitare, devine profesor la Institutul de tehnologie din California. Deşi specializat în fizica nucleară, el se orientează, la începutul anilor 1950, spre astrofizică, în dezvoltarea căreia a avut o contribuţie majoră în problema nucleosintezei stelare. Contribuţiile lui William Fowler şi Subrahmanyan Chandrasekhar la dezvoltarea astrofizicii stelare, pentru care cei doi savanţi au primit premiul Nobel pentru fizică în 1983, se referă la elaborarea unei teorii coerente care explică într-un mod plauzibil naşterea şi evoluţia stelelor. William Fowler, în colaborare cu Sir Fred Hoyle, a analizat din punct de vedere teoretic procesele fizice care au loc în nuc1eul stelelor, iar Chandrasekhar a elaborat teoria cosmogonică privind evoluţia acestora. Conform teoriei lor, o stea se formează din nori de materie interstelară în urma unui proces de contracţie, condensare, datorat forţelor gravitaţionale care acţionează înjurul unui nucleu dens, existent anterior. Ca urmare a creşterii temperaturii la valori de ordinul milioanelor de grade, se declanşează reacţii nucleare de fuziune care au ca rezultat transformarea hidrogenului în heliu. De la un moment dat, masa radiaţiilor emise echilibrează contracţia gravitaţională şi steaua devine stabilă pentru o perioadă lungă de timp, de ordinul miliardelor de ani. A decedat în 14 martie 1995 la Pasadena, California, S.U.A.




Surse: 100 de personalităţi din evul mediu românesc, Marin Matei popescu, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1981; ro.wikipedia.org; www.historia.ro; www.compendium.ro; www.roportal.ro; www..ledabooks.ro; russiapedia.rt.com; www.nobelphysics.com; optdolari.blogspot.com;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu