30.11.1835 S-a născut, la Florida, Missouri MARK TWAIN – scriitor, satirist şi umorist american.
Cu prilejul aniversării a 175 de ani de la naşterea scriitorului, la sediul bibliotecii am organizat o expoziţie de carte.
După ce a lucrat timp de 4 ani ca pilot pe un vas fluvial şi după ce a petrecut ceva timp în sud, unde a fost soldat confederat timp de două săptămâni, Clemens s-a mutat la ziarul American West. Şi a câştigat o anumită popularitate ca jurnalist în oraşele mici, folosind pseudonimul Mark Twain, un termen marin, rămăşiţă a zilelor lui de pilot. Mai târziu s-a făcut cunoscut ca scriitor de călătorie, umorist şi lector. Un om optimist şi întreprinzător, Clemens şi-a folosit mica avere obţinută din succesul său literar pentru a face câteva investiţii rele, inclusiv înfiinţarea propriei sale companii editoriale, ceea ce l-a băgat în datorii în jurul vârstei de 50 de ani. Clemens şi-a plătit datoriile datorită unui turneu de cursuri şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă călătorind cu familia şi dictând o mare parte din Autobiografia lui Mark Twain, a cărei prime versiune a fost publicată după moartea sa. Clemens a lăsat instrucţiuni specifice pentru publicarea tuturor scrierilor sale autobiografice, următoarea tranşă majoră fiind publicată în 2010 de către University of California Press. El şi-a considerat unele dintre scrierile atât de controversate, încât ele nu puteau fi publicate înainte de 2010. Clemens a scris sute de lucrări, în timpul vieţii sale, sub pseudonimul Mark Twain. Unele dintre scrierile lui cele mai faimoase includ romane, cum ar fi Aventurile lui Huckleberry Finn, Aventurile lui Tom Sawyer, Prinţ şi cerşetor, şi Un Yankeu la curtea regelui Arthur, autobiografie şi cărţi de călătorie. A scris, de asemenea, numeroase eseuri, discursuri şi alte lucrări scurte nonfictive, multe dintre ele au fost cuprinse în antologii sau colecţii. În 2001, unul dintre manuscrisele nepublicate ale lui Clemens, A Murder, a Mystery and a Marriage a fost publicat de Atlantic Monthly. Clemens a murit din cauza unei boli cardiace în casa lui din apropiere de Redding, Connecticut, la 21 aprilie 1910. A lasat în urmă o moştenire ca unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Americii, o distinctie care a crescut cu timpul.
30.11.1900 A decedat, la Paris OSCAR WILDE – scriitor irlandez
Oscar Wilde (1854-1900) s-a născut la Dublin, într-o familie de aristocraţi. Şi-a terminat studiile la Magdalen College, Oxford, devenind în această perioadă oxfordiană un promotor al estetismului. S-a stabilit apoi la Londra, unde a publicat primul său volum de versuri (Poems, 1881). A făcut critică de artă şi a ţinut prelegeri despre artă, inclusiv în Statele Unite şi Canada, iar de la mijlocul anilor 1880 a început să scrie regulat în Pall Mall Gazette şi Dramatic View. În 1884 s-a căsătorit cu Constance Lloyd, cu care a avut doi fii. Între 1887 şi 1889, spre aşi susţine financiar familia, s-a angajat ca editor la revista Woman's World. În 1888 a publicat Printul fericit şi alte povestiri (The Happy Prince and Other Tales), iar în 1891 Crima lordului Arthur Savile şi alte povestiri (Lord Arthur Savile's Crime and Other Stories) şi opera sa capitală, Portretul lui Dorian Gray (The Picture of Dorian Gray), ale cărei accente homosexuale au provocat senzaţie în critica victoriană a vremii. În acelaşi an a început legătura sa cu lordul Alfred Douglas; doi ani mai târziu, s-a despărţit de soţie. În anii 1890 a devenit foarte cunoscut ca dramaturg - Evantaiul doamnei Windermere (Lady Windermere's Fan, 1892), O femeie fară importanţă (A Woman of No Importance, 1893), Şotul ideal (An Ideal Husband, 1895), Ce înseamnă să fii onest (The Importance of Being Earnest, 1895). În 1895 a fost arestat şi condamnat pentru „crimă de sodomie" la doi ani de temniţă grea. A scris în închisoare monologul dramatic De Profundis (1897) şi imediat după eliberare celebra Balada a închisorii din Reading (The Ballad of Reading Gaol, 1898). Şi-a petrecut restul vieţii în Europa, în mare sărăcie. A murit de meningită în 1900, la Paris.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu